16°C
Mostar 22°C
Tuzla 22°C
Banja Luka 21°C
Bihać 19°C

18.06.2024 / 23:13 Regija - 'Braća i povezivanje'

Pop i 'crvena beretka' bi da ukida granice među svim Srbima u regionu

Pop i 'crvena beretka' bi da ukida granice među svim Srbima u regionu
Mijajlo Backović
Sveštenik Srpske pravoslavne crkve poznat po militarističkoj prošlosti Mijajlo Backović pozvao je u svom govoru povodom 166-godišnjice Bitke na Grahovcu na ukidanje granica među svim Srbima u regionu. 

Backović je u govoru negirao postojanje Crnogoraca kao nacije, tvrdeći da su u pitanju Srbi, ali i iznio historijske falsifikate kada je u pitanju srednjovjekovna bitka na Kosovu.

– Ja bih više govorio o nečemu što se posebno iskazuje u našem narodu i što posebno osjećamo svi. To su granice. Svaki put kada uzmemo pasoš ili ličnu kartu mi pređemo nekakvu liniju. Mi prelazimo neku granicu koju su postavili ljudi. Te granice su postojale u sva vremena i postavljale su ih velike sile i oni koji su imali interes da postave granice među ljudima – počeo je "besjedu“ sveštenik SPC, navodi Pobjeda.me.

Povezivanje

Backović je u javnosti poznat po osnivanju nekoliko pravoslavnih bratstava desničarskih organizacija koje promovišu SPC i njihove vrijednosti, kao i po činjenici da nije htio da ustane na crnogorsku himnu. Povezao je i vjerski praznik Spasovdan sa Bitkom na Grahovcu iako se ona nije desila na taj datum.

Pop Backović se u govoru, punom historijskog revizionizma, zapitao postoje li kulturne i duhovne granice među Srbima, tvrdeći da su za sve krivi "komunisti tokom Drugog svjetskog rata“.

"Nažalost, nakon avnojevske podjele nakon Drugog svjetskog rata, te granice koje su podijelile republike podijelile su i nas. Nažalost, te granice vidimo i na ovom svetom polju, pa vidimo našu braću koji su potomci istih grahovačkih junaka koji su ovdje dali živote zajedno sa našim precima. Oni su potomci istog naroda koji sjedi pod ovim šatorom, ali granice koje su stavili drugi stavili su granice u našim srcima, pa danas koji su ratovali i krv prolivali na ovom svetom polju dijele se na dva naroda", rekao je Backović.

Pop "crvena beretka" je iznio tezu velikosrpskih nacionalista da su zbog ,"komunističkih granica“ od jedinstvenog srpskog naroda i srpske crkve nastala čak četiri naroda i dvije crkve.

"Danas te granice uslovljavaju i stvaranje nekih crkava ne samo naroda, već i jezika pa od jednog istog srpskog naroda koji je branio slobodu, vjeru i krst časni, danas imamo minimum četiri naroda, tri jezika i dvije crkve. Svi smo mi jedan narod: jedan narod živi na Grahovcu, Trebinju, Gacku i Bileći, jedan narod živi u Banjaoj Luci i Nišu, jedan narod živi u Beogradu i Kragujevcu i jedan narod živi u Podgorici i Nikšiću i na Cetinju. Sve je to jedan jedinstveni narod", ustvrdio je Backović.

"Braća"

Naša braća su, kako navodi, Rusi, Grci i oni pravoslavni narodi protiv kojih nismo ratovali, ali i tu ih je malo. A svi ostali smo jedan narod, ustvrdio je Backović koji se bavio i historijskim revizionizmom.

"Kada pitate svakog Srbina, a pogotovo našu djecu, šta se desilo 1389. godine na Kosovu polju, dosta njih će reći da smo mi tragično izgubili bitku. To nije tačno u historiji, ali o tome će pričati historičari da je to pobjeda hrišćanske vojske. Tek 70 godina kasnije, padom Smedereva, pala je Srbija. Ali kad je pala Srbija nije pao cijeli srpski narod, ostala je Bosna i Hercegovina i Crna Gora i posljednji je ostao hercegovački grad za koji bi mnogi rekli da je divno mjesto u Crnoj Gori, a zove se Herceg Novi. I to kažem da su granice relativna stvar. Mi danas Herceg Novi zovemo gradom u Crnoj Gori, a on je bio posljednji srpski grad Hercegovine koji je pao pod Turcima", rekao je Backović.

Kaže i da su se ti koji su postavili granice prevarili: "granice u srpskom narodu između Crnogoraca i Hercegovaca nikada nisu postojale“.

"Te granice koje su postavljali da bi nas dijelili samo su linije koje je neko iscrtao i koje ćemo, akobogda, promijeniti. Možda nećemo mi i naša djeca, ali neko sigurno hoće. Ali opet će srpski narod imati svoju slobodu pod Hristom, ali pod zastavom sa Kosova polja, pod krstašom barjakom, trobojkom i pod svim našim zastavama", zaključio je Backović, prenosi Pobjeda.me.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo