22°C
Mostar 31°C
Tuzla 26°C
Banja Luka 28°C
Bihać 26°C

19.06.2024 / 14:51 Politika - Sarajevo

Konaković i Jenča o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, političkoj situaciji u BiH i regionu

Konaković i Jenča o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, političkoj situaciji u BiH i regionu
Foto: X
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković sastao se danas sa pomoćnikom generalnog sekretara UN-a za Evropu, centralnu Aziju i Ameriku u Odjelu za politička pitanja Miroslavom Jenčom.

Konaković je zahvalio je Jenči na posjeti naglasivši da Bosna i Hercegovina daje veliki značaj saradnji sa Ujedinjenim narodima i mehanizmima sistema UN-a koje konstantno rade na promicanju mira i stabilizacije u svijetu.

Tokom sastanka razgovarano je o značaju usvajanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici, političkoj situaciji u BiH i regionu.


Konaković je govorio o diplomatskoj borbi koja se odvija u regionu, izazovima  političkog populizma i nastavku borbe Bosne i Hercegovine za izgradnju korektnih političkih odnosa u regionu i šire i o čvstom opredjeljenu BiH za zajedništvo u Europskoj uniji. Naglasio je da je neophodno iskoristiti najnoviji ekonomski mehanizam EU „Plan rasta za zapadni Balkan“,  jer jedino je ekonomski napredak polazište za razvoj i rješenje svih drugih segmenata društva.

Jenča je naglasio potrebu za jačanjem konstruktivnog dijaloga kao osnove za pronalaženje održivih rješenja za mirnu i prosperitetnu budućnost, saopćeno je iz MVP-a BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo