14°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C

19.06.2024 / 20:33 Regija - Protiv Zorana Gašovića

U Crnoj Gori podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Hadžićima

U Crnoj Gori podignuta optužnica za ratni zločin počinjen u Hadžićima
Specijalno državno tužilaštvo (SDT) Crne Gore podiglo je optužnicu protiv Zorana Gašovića, optuženog zbog zločina protiv čovječnosti počinjenog na području Hadžića u Bosni i Hercegovini 1992. godine.

Gašović je, prema optužnici, kao policijski službenik "učestvovao u vršenju ubistava i vršio porobljavanja, prinudna preseljavanja, mučenja, proganjanja na vjerskoj i nacionalnoj osnovi, protivpravna zatvaranja lica i druge slične nehumane postupke", saopštio je portparol SDT-a, specijalni tužilac Vukas Radonjić, prenosi Radio Slobodna Evropa (RSE).

Gašovića je u decembru 2023. uhapsilo Specijalno policijsko odjeljenje zbog sumnje da je počinio ratni zločin u Hadžićima, nakon čega je priveden na saslušanje tužiteljki specijalizovanoj za krivična djela protiv čovječnosti.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je decembra 2022. podiglo optužnicu protiv Gorana Fifića i Mirjane Milidrag, koje terete za ratni zločin počinjen polovinom juna 1992. na području Hadžića.

Zbog zločina počinjenih u Hadžićima Sud BiH je 2009. osudio Rada Veselinovića na sedam i po godina zatvora. Sud je prihvatio sporazum o priznanju krivice, s obzirom da je Veselinović priznao zločine.

Zločini u Hadžićima tokom 1992. pominju se i u haškim presudama bivšim čelnicima Republike Srpske - predsjedniku Radovanu Karadžiću i predsjedniku Skupštine Momčilu Krajišniku.

Karadžić je osuđen na kaznu doživotnog zatvora, a Krajišnik na 20 godina.

Za zločine u Hadžićima, 2004. je na osam godina osuđen Ratko Gašović.


(Vijesti.ba/RSE)

Izdvajamo