14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

24.07.2024 / 16:44 Muzika i Film - Kalifornija

Umro John Mayall, pionir engleskog bluesa i rocka

Umro John Mayall, pionir engleskog bluesa i rocka
Foto: Agencije
John Mayall, pionir engleskog bluesa i rocka, pjevač, kantautor i multiinstrumentalist, umro je u dobi od 90 godina u svojoj kući u Kaliforniji, objavljeno je na njegovoj Instagram stranici.

"Zdravstveni problemi koji su natjerali Johna da završi svoju epsku karijeru na turnejama na kraju su donijeli vječni mir jednom od najvećih svjetskih 'cestovnih ratnika'", stoji u objavi.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by John Mayall (@johnmayallofficial)


Mayallova muzička karijera duga je više od pedeset godina, a najveći utjecaj i popularnost ostvario je 60-ih godina prošlog stoljeća, kada je vodio bend John Mayall & the Bluesbreakers, koji je djelovao kao svojevrsni inkubator za mnoge britanske talente. Kroz Bluesbreakerse prošli su mnogi kasnije slavni muzičari, kao što su Eric Clapton, Jack Bruce i Peter Green, prenosi Hina.

Mayall je od ranog djetinstva slušao američke blues muzičare poput Leadbellya, Alberta Ammonsa, Pinetopa Smitha i Eddiea Langa, te je kao samouk naučio svirati klavir, gitaru i usnu harmoniku.

Početkom 60-tih je osnovao Bluesbreakerse koji su počali nastupati u slavnom londonskom Marquee klubu, te bili prateći sastav legendarnom američkom blueseru John Lee Hookeru za njegove britanske turneje 1964. godine.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by John Mayall (@johnmayallofficial)


Sredinom tog desetljeća u bendu je svirao i Clapton, s kojim je snimljen album Bluesbreakers with Eric Clapton, koji danas ima status blues klasika.

Početkom 70-tih se preselio u Ameriku te nastavio neumorno svirati i snimati s brojnim blues, rock i jazz muzičarima, a ove je godine postao članom Rock'n'roll kuće slavnih.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo