14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

25.07.2024 / 08:05 Kultura - Foto

U Centru za kulturu Mostar upriličena izložba 'Mostarska paleta'

Povodom dvadesete godišnjice od obnove Starog mosta, a u sklopu manifestacije „Mostarsko ljeto 2024“ u Centru za kulturu Mostar upriličena je izložba umjetnika grada Mostara pod nazivom „Mostarska paleta“.

Među brojnim slikarima svoja djela su izložili Alica Jakirović, Salko Pezo, Alma Oručević, Mirza Dugalić, Zijada Zekić, Sead Vladović Guče, Nina Acković, Mišo Miličević, Anel Pala i drugi.

„Hvala vam što ste došli večeras da mostarimo zajedno. Dogovarali smo ovu izložbi već dva mjeseca, a bilo nam je važno da to bude u sklopu Mostarskog ljeta, a i da, prije svega, bude vezano za obilježavanje 20. godišnjice od rekonstrukcije Starog mosta. Večeras možemo vidjeti raznovrsnost, mnogo stilova, iznimno bogat likovni život.“ – kazao je u uvodu ispred Centra za kulturu Mostar Dario Terzić zahvalivši se prisutnima na dolasku, a i brojnim umjetnicima koji su učestvovali u izložbi.

Mustafa Hadžajlić Baja, predsjednik udruženja ističe: „Mi smo ove godine dobili zadatak da na neki način simbolično, u duhu umjetnosti obilježimo 20 godina od obnove Starog mosta. Odlučili smo da napravimo jednu veliku kolektivnu izložbu koja se sastoji od 37 umjetnika, uključujući 61 djelo.

Djela su rađena različitim tehnikama: ulje na platnu, akvarel, reljefi i slično. Posebnost ove izložne ogleda se u tome što su svi večerašnji umjetnici su na neki način vezani za Mostar. Ima onih koji žive van Mostara, Bosne i Hercegovine, čak i van regije što nam predstavlja posebno zadovoljstvo.“

Jedan od umjetnika koji je predstavio svoje slike bio je i slikar Miodrag Milićević koji je kazao:

„Ja nisam iz Mostara, nisam rođen u Mostaru, ali sam jedan lijep dio mog života proveo upravo ovdje. Na taj način ostala je moja veza s ovim gradom. Posebno sam počastvovan što su me pozvali i praktično me uvrstili u mostarske slikare. To mi predstavlja veliko zadovoljstvo.“
Mustafa Hadžajlić Baja je svim prisutnim umjetnicima i svima onima koji su na bilo koji način pomogli realizaciju izložbe dodijelio simbolične zahvalnice.

Naredni sadržaj u okviru manifestacije Mostarsko ljeto je promocija knjige „Nije sve zaboravljeno: priče iz drugog vremena“ autora Darija Terzića. Promocija će se održati 25.07.2024. godine (četvrtak) u Centru za kulturu Mostar s početkom u 21:00.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo