14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

25.07.2024 / 14:04 Muzika i Film - Podizanja svijesti

Na OFF-u panel 'Klimatska rješenja: Lokalne akcije za globalni uticaj'

Na OFF-u panel 'Klimatska rješenja: Lokalne akcije za globalni uticaj'
Foto: FENA

Telemach BH i Telemach fondacija upriličili su, u okviru Telemach Omladinskog Film Festivala (OFF), panel diskusiju u cilju podizanja svijesti o važnosti uključenja u borbu protiv klimatskih promjena i zaštitu životne sredine. 

Uvod je to u projekciju filmova mladih bh. autora o temi 'Filmovi za klimatske akcije' koji adresiraju ekološka pitanja u lokalnim zajednicama u BiH, a planirane su za 26. juli u okviru festivalskog programa.

Aldin Međedović iz UNDP BiH smatra da ja tema značajna, a današnji skup prilika da se podigne interes za klimatske promjene i izazove što ih očekujemo u predstojećem periodu. Stoga, kao sjajaj pristup i instrument za podizanje svijest o tom pitanju vidi i filmove koje su proizvodili mladi i u čemu su sudjelovali.

- Svjedoci smo onoga što klimatske promjene donose i jedino zajedničkim angažmanom možemo raditi na onome što se u naučnim krugovima, a i u implementaciji različitih projektih aktivnosti, zove ublažavanje i s druge strane prilagođavanje klimatskim promjenama i kako pozicionirati širu društvenu zajednicu u tom kontekstu. Posebno važno je mjesto mladih, i posebno s aspekta razmatranja mjera i svega onog što slijedi u narednom periodu - kazao je na panelu.

Stručnjakinja u oblasti održivog razvoja i cirkularne ekonomije dr. Sanela Klarić kaže da je zaštita okoliša važna jer utječe na zdravlja, a može se posmatrati kroz različite aspekte posebno kad se govori o npr. gradovima 'gdje je često zagađen zrak, zemlja i/li voda'. Kaže da arhitekti, a i ona je arhitektica, moraju imati na umu građevinski sektor koji jako zagađuje prilikom gradnje i pri korištenju tih objekata. Jako je važno i kakvi su uvjeti u kojima živimo.

Stoga je, kako kaže, važno govoriti o okolišu i svemu onome što su tektonske promjene, ispred nas, kad se govori o zelenim politikama ili zelenom dogovoru.

- Na planeti će biti mnogo više ljudi, a prakse koje imamo moramo propitati i to je važno u svim sektorima jer okoliš je važan da bismo preživjeli odnosno opstali - kazala je, među ostalim, novinarima.

Predsjednica Upravnog odbora Telemach fondacija Hajdi Mostić kaže da je današnji skup nastao iz namjere Telemach kompanije, kao jednog od sponzora OFF, da se čuje glas mladih autor iz BiH o zaštiti životne sredine i ekologiji u lokalnim zajednicama. Okupili su mlade autore iz BiH ali i inozemstva, te predstavnike Kompanije i civilnog društva koji se bave ekologijom da bi diskutirali o tome da li se i koliko čuje glas mladih i kako ih podržati.

- Ekologija i globalno zatopljavanje su bitne teme, a kako su mladi budućnost i naše zemlje i svijeta bitno je dati im priliku da i oni aktivno rade na tome – kazala je.

U današnjem panelu zvaničnog naziva 'Klimatska rješenja: Lokalne akcije za globalni uticaj' na Festivalskom trgu sudjelovale su Berna Serak i Šejma Rebihić, mlade autorice filmova i siudionice Projekta 'Akcija: filmovi za budućnost!'

Šestaesti Telemach Omladinski film festival (OFF) najavljen je kao najbolji dosad, a uz bogat program promovira volonterizam te kulturu kao bitan segment društva. Ovogodišnje izdanje tog festivala održava se od 19. do 26. jula u Sarajevu.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo