14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 12:27 SHOW - Zabrinut za porodicu

Princ Harry otkrio zašto se ne želi vratiti u Englesku: 'Još uvijek je opasno'

Princ Harry otkrio zašto se ne želi vratiti u Englesku: 'Još uvijek je opasno'
Foto: X
Princ Harry istakao je zabrinutost za sigurnost svoje porodice tokom novog intervjua za ITV-jev dokumentarac Tabloids on Trial koji je premijerno prikazan 25. jula. Naveo je razlog zbog kojeg ne želi živjeti u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Još uvijek je opasno", izjavio je Harry te rekao kako je dovoljna samo jedna osoba da se dogodi nešto loše.

"Bilo da se radi o nožu ili kiselini, što god da je, to su stvari koje me iskreno zabrinjavaju. To je jedan od razloga zašto neću vratiti svoju ženu u ovu zemlju", objasnio je.

Harry je i ranije isticao da je svoj dom napustio radi ugrožene sigurnosti za porodicu. Prije dvije godine je Neil Basu, bivši šef protuterorističkog odjela policije u Engleskoj, rekao da su postojale prijetnje po pitanju života vojvotkinje od Sussexa.

"Imali smo timove koji su to istraživali. Ljudi su procesuirani zbog tih prijetnji", komentarisao je tad Basu, prenosi People.

Meghan i Harry ostali su bez policijskog osiguranja nakon njegove objave da se povlači s dužnosti viših članova kraljevske porodice. Izvršni odbor za zaštitu autorskih prava i javnih osoba (RAVEC) odbio je i prinčevu ponudu da pokrije troškove osiguranja, a sudac Visokog suda, Peter Lane, potvrdio je odluku o smanjenju njegove sigurnosti, na koju se Harry žalio, ali je izgubio parnicu.

"Vojvoda ne traži povlašteni tretman, već poštenu i zakonitu primjenu pravila RAVEC-a, osiguravajući da dobije istu zaštitu kao drugi", rekao je Harryjev pravni glasnogovornik.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je moj dom i želim da se moja djeca osjećaju kao kod kuće jednako kao i gdje trenutno žive u SAD-u", rekao je princ, koji je s porodicom preselio u Kaliforniju još 2020. godine.

"Ne mogu svoju ženu izložiti opasnostima, a s obzirom na svoja života iskustva, nerado nepotrebno izlažem i sebe opasnosti", objasnio je Harry.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo