7°C
Mostar 14°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 10°C
Bihać 8°C

27.08.2024 / 14:46 Vijesti iz ZDK - Vlada ZDK

Požar na Tajanu još aktivan, helikopter OS BiH povučen radi djelovanja na Bjelašnici

Šumski požar na lokalitetu Tajana, na području Grada Zavidovići, još je aktivan i nema naznaka kada bi mogao biti ugašen jer je helikopter Oružanih snaga BiH (OS BiH) povučen i upućen na djelovanje na područje Bjelašnice.

Požar na lokalitetu Tajana, koji je zahvatio šumsko područje površine oko 700 hektara, bio je djelimično lokaliziran, ali se ponovo aktivirao tokom proteklog vikenda.

Direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Zeničko-dobojskog kantona Džavid Aličić rekao je da je helikopter OS BiH tokom jučerašnjeg dana bio angažiran u dva termina. U prijepodnevnim satima je na lokalitetu Tajana, na izvoru rijeke Suhe, izbacio 16 000 litara vode, dok je u poslijepodnevnom terminu izbačeno 11 000 litara vode na novi požar koji se pojavio na gori Velež u rejonu Medeni potok.

- Na gašenju požara koji su još aktivni, prije svega na Mašici i Veležu, angažovani su radnici ŠPD Zeničko-dobojskog kantona koji i gospodare ovim područjem, dok je požar u rejonu izvora Suhe onemogućen iz razloga što se lokacija požara vodi kao minirana - rekao je Aličić informišući o stanju požara članove Kantonalnog štaba civilne zaštite.

On se zahvalio OS BiH na dosadašnjem angažmanu rekavši da je helikopterska jedinica imala ključnu ulogu u gašenju više požara u ovom kantonu, pogotovo na nepristupačnim područjima.

- Nažalost, ove godine su zbog vrelina i visokih temperatura požari bili aktivni na području ZDK-a, nije bilo stradalih i povrijeđenih ali je materijalna šteta velika - rekao je Aličić.

KŠCZ dao je saglasnost da se Općini Tešanj odobre sredstva u iznosu od 69.000 KM za sanaciju klizišta u mjestu Karadaglije, budući da je klizište ugrozilo rezervoar iz kojeg se pitkom vodom snabdijevaju mjesta Karadaglije i Čaglići.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo