18.10.2024 / 06:00 Svijet - Čelnica MMF-a

Georgieva pozvala na jedinstvo međunarodne zajednice u 'teškom geopolitičkom okruženju'

Georgieva pozvala na jedinstvo međunarodne zajednice u 'teškom geopolitičkom okruženju'
Foto: Kristalina Georgieva
Međunarodna zajednica mora se okupiti uprkos "teškom geopolitičkom okruženju" kako bi se uhvatila u koštac sa zajedničkim izazovima poput slabog rasta i egzistencijalne prijetnje koju predstavljaju klimatske promjene, izjavila je u četvrtak čelnica MMF-a.

Kristalina Georgieva, koja je započela svoj drugi petogodišnji mandat kao izvršna direktorica Međunarodnog monetarnog fonda, govorila je uoči godišnjeg okupljanja finansijskih čelnika fonda i Svjetske banke u Washingtonu iduće sedmice.

Iskoristila je govor u američkoj prijestolnici kako bi pozdravila napredak postignut u borbi protiv inflacije - dok je upozorila na opasnosti koje prijete globalnoj ekonomiji.

- Veliki globalni val inflacije se povlači - kazala je, napominjući “da nas kombinacija odlučnih mjera monetarne politike, ublažavanja ograničenja lanca snabdijevanja i umjerenih cijena hrane i energije vraća u smjeru stabilnosti cijena".

- I to je učinjeno bez guranja globalne ekonomije u recesiju i velikih gubitaka radnih mjesta - dodala je.

Dok stopa inflacije pada, "viši nivo cijena koji osjećamo u svojim novčanicima tu je, međutim, da ostane", kazala je, dodajući da više cijene najteže pogađaju najsiromašnije svjetske ekonomije i pojedince, prenosi AFP.


(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo