18.10.2024 / 07:33 Svijet - Emmanuel Macron

Francuski predsjednik optužio ministre i novinare za curenje izjava o Izraelu

Francuski predsjednik optužio ministre i novinare za curenje izjava o Izraelu
Foto: AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron optužio je svoje ministre i novinare za "nedostatak profesionalizma" zbog curenja kontroverznih izjava koje je dao o Izraelu na zatvorenom sastanku vlade.

Macron je ranije ove sedmice rekao ministrima da izraelski premijer Benjamin Netanyahu ne bi trebao "ignorirati odluke Ujedinjenih nacija". Njegove izjave su procurile, a kasnije ih je potvrdio njegov ministar vanjskih poslova Jean-Noël Barrot tokom saslušanja u parlamentu. Macron je također citiran kako kaže: "Gospodin Netanyahu ne smije zaboraviti da je njegova zemlja stvorena odlukom UN-a."

Ove izjave, koje se odnose na glasanje Generalne skupštine UN-a iz novembra 1947. godine, kojim je ukinut britanski mandat u Palestini i podijeljena zemlja na jevrejsku i arapsku državu, izazvale su bijes kod Netanyahua — koji je rekao da je Izrael osnovan od strane preživjelih Holokausta "uključujući one iz [nacističkog kolaboracionističkog] Višijevskog režima u Francuskoj" — i ljutnju unutar jevrejske zajednice u Francuskoj.

Međutim, u četvrtak navečer u Bruxellesu, Macron je pokušao ugasiti kontroverzu kritikujući svoju vladu i medije tokom konferencije za novinare na kraju samita lidera EU.

Ministri "moraju poštovati pravila i biti etični, te ne dijeliti komentare koji su ili skraćeni, lažni ili izvučeni iz konteksta," rekao je Macron novinarima. Francuski predsjednik je rekao da je bio "zapanjen" kada je pročitao izvještaje o tome što je navodno rekao.

"Dovoljno govorim o situaciji na Bliskom istoku i ne trebaju mi ventrilokvisti," rekao je.

Francusku vladu vodi konzervativni premijer Michel Barnier i uključuje ministre iz Macronove centrističke stranke, ali i iz desničarske stranke Les Républicains. Stoga nije uvijek potpuno usklađena s predsjednikom.

Napetosti između Macrona i Netanyahua rastu dok Izrael nastavlja napade na militantnu grupu Hezbollah, koju podržava Iran, u Libanu — zemlji koja ima dugu historijsku vezu s Francuskom — posebno nakon što su izraelske snage napale mirovne snage UN-a na jugu zemlje.

Macron je nedavno pozvao i na obustavu isporuke oružja Izraelu u intervjuu za francuski radio, što je izazvalo bijesnu reakciju Netanyahua, koji je rekao da je "sramota" za francuskog predsjednika.

Prošlog mjeseca Francuska je pokušala posredovati u 21-dnevnom prekidu vatre između Izraela i Hezbollaha, ali je to propalo kada je Netanyahu naredio napade na sjedište te grupe, pri čemu je ubijen njen vođa Hassan Nasrallah.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo