18.10.2024 / 07:58 Svijet - Jačanje odbrane

NATO uvodi svemir kao peto vojno polje s novim komunikacijskim sistemom

NATO uvodi svemir kao peto vojno polje s novim komunikacijskim sistemom
Foto: X

NATO je u četvrtak pokrenuo planove za razvoj vojne mreže satelitske komunikacije u Arktiku, s ciljem jačanja odbrane protiv agresivne Rusije na sjeveru.

Na marginama sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu, blok od 13 zemalja dogovorio je nastavak inicijative Northlink za izgradnju komunikacionih sistema zasnovanih na svemiru širom Arktika, koristeći postojeće komercijalne satelite.

Plan podrazumijeva "iskorištavanje usluga komunikacionih satelitskih konstelacija" kako bi se ponudio pouzdan "multinacionalni komunikacijski mrežni sistem za Arktik", saopćeno je iz NATO-a.

NATO ne upravlja vlastitim satelitima, ali nakon što je svemir 2018. godine proglašen petim bojnim poljem saveza, sljedeće godine otvoren je posvećeni komandi centar za svemir u vojnoj bazi Ramstein u Njemačkoj.

Rusija, koja također graniči s Arktikom, nedavno je pojačala svoje operacije u toj regiji, uz upozorenja o napadima ometanja na satelite u toj oblasti.

Danska, Kanada, Island, Norveška i Sjedinjene Američke Države kontroliraju arktičku teritoriju i članice su NATO-a, zajedno sa Švedskom i Finskom, koje su se nedavno pridružile savezu.

Sve navedene zemlje su podržale pismo namjere o Northlinku, uz Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Luksemburg i Holandiju.

Odvojeno, oko 14 članica NATO-a dogovorilo je pokretanje takozvane Starlift inicijative za rad na osiguravanju kapaciteta lansiranja raketa u četvrtak. Ova alijansa uključuje Belgiju, Finsku, Francusku, Njemačku, Mađarsku, Italiju, Luksemburg, Holandiju, Norvešku, Španiju, Švedsku, Tursku, Veliku Britaniju i Sjedinjene Američke Države.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo