18.10.2024 / 14:59 Svijet - Peking

Kina i Velika Britanija poduzeli korake ka pomirenju

Kina i Velika Britanija poduzeli korake ka pomirenju
Foto: FENA

Kina i Britanija poduzele su korake ka daljnjem pomirenju u petak, a Peking je najavio plan nove laburističke vlade za razvoj "pragmatičnih" bilateralnih veza kao "novu početnu tačku".

Britanski ministar vanjskih poslova David Lammy tek je drugi najviši diplomat Ujedinjenog Kraljevstva koji je posjetio Kinu u šest godina, a njegovo putovanje nastoji pokazati da Britanija ima strateški pristup izgradnji veza s Pekingom, uprkos poljima oštrih neslaganja.

- Kinesko-britanski odnosi sada su na novoj početnoj tački - izjavio je kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi tokom sastanka sa svojim kolegom u Državnoj gostinskoj kući Diaoyutai u Pekingu.

- Natjecanje među velikim silama ne bi trebalo biti pozadina ove ere - kazao je.

Lammy je spomenuo prostor za "obostrano korisnu saradnju" na poljima kao što su klima, energija, nauka, trgovina i tehnologija, upozoravajući da će Britanija "uvijek svoje nacionalne interese i nacionalnu sigurnost staviti na prvo mjesto".

Peking i London trebali bi "pokazati da zemlje poput naših s različitom istorijom i pogledima još nalaze pragmatična rješenja za složene izazove" - kazao je.

Laburistička vlada, izabrana u julu, želi pokazati da je ozbiljna u pogledu saradnje s Kinom, balansirajući želju za suradnjom u ekonomskim i globalnim pitanjima, i s kritikama Pekinga u pitanjima poput njegove podrške ruskom ratu u Ukrajini.

Wang je dodao da je Peking novi model Laburista za razvoj odnosa ocijenio "pozitivnim" jer je "u skladu s trenutnim potrebama bilateralnih odnosa".

Lammy će se u petak u Pekingu sastati sa svojim kineskim kolegom Wangom i zamjenikom premijera Ding Xuexiangom, odgovornim za nauku i tehnologiju, prije nego što u subotu otputuje u Šangaj kako bi se susreo s predstavnicima britanskih firmi koje posluju u Kini.

Govoreći uoči posjete, Lammy je izjavio da je angažman s Kinom "nužan za podršku britanskim i globalnim interesima" i dodao kako se nada da će sa svojim kolegom pokrenuti pitanje ruske invazije na Ukrajinu i globalne zelene tranzicije.

Ne očekuje se da će Lammyjev posjet uroditi većim diplomatskim sporazumima. Mao Ning, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova, kazao je da će se razgovori usmjeriti na poboljšanje suradnje u raznim poljima.

Britanski odnosi s Kinom pod prethodnom vladom bili su pogoršani sukobima oko ljudskih prava, Hong Konga i optužbi za kinesku špijunažu.

U ovoj je godini Britanija saopćila da je izuzetno zabrinuta nakon što je Reuters javio da je Rusija uspostavila program naoružanja u Kini za razvoj i proizvodnju jurišnih bespilotnih letjelica dugog dometa za korištenje u ratu protiv Ukrajine.

Britanija je u protekloj deceniji napravila velike pomake u svom pristupu Kini, odmaknuvši se od izjave da želi biti najveći pristalica Kine u Evropi do toga da bude jedan od njezinih najžešćih kritičara, a sada ponovno pokušava poboljšati odnose pod novom laburističkom vladom.

Laburistička vlada naručila je reviziju odnosa Ujedinjenog Kraljevstva i Kine na nivou kompletne vlade i saopćila da će biti "jasna" kada je u pitanju Kina, s obzirom na optužbe o kineskom cyber hakiranju, kao i špijunaži na britanskom tlu.

U međuvremenu se Kina suočava s pogoršanjem odnosa s Evropskom unijom zbog raznih mjera trgovinske zaštite, kao i s pogoršanim vezama sa Sjedinjenim Državama.

Kina je šesti najveći trgovinski partner Britanije, s udjelom od pet posto u ukupnoj trgovini, pokazuju brojke britanske vlade, prenosi Reuters.

 

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo