22.10.2024 / 18:36 BiH - Eurotransplant

Evropski dan darivanja organa prvi put obilježen u institucijama BiH

Evropski dan darivanja organa prvi put obilježen u institucijama BiH
Foto: FENA

Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine danas je organiziralo prvu konferenciju povodom obilježavanja Evropskog dana darivanja organa i tkiva u institucijama BiH, potvrdivši tako svoju predanost unaprjeđenju transplantacijske medicine.

Taj događaj predstavlja jedan od značajnih koraka u naporima Ministarstva da Bosna i Hercegovina postane članica Eurotransplanta, međunarodne organizacije koja koordinira razmjenu organa među svojim članicama.

Konferencija je organizirana u suradnji s Donorskom mrežom u BiH. Time je još jednom istaknuta važnost darivanja organa, kao i koraci koje BiH poduzima s ciljem unaprjeđenja transplantacijske medicine.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Dubravka Bošnjak istaknula je da darivanje organa nije samo medicinski uspjeh, već i human čin koji spašava živote.

- Zato je važno da svi zajedno radimo na podizanju svijesti o značaju darivanja organa u Bosni i Hercegovini. Otvoreni razgovori o toj temi u našim zajednicama, među obiteljima i prijateljima, mogu biti ključni za ohrabrivanje ljudi da postanu donori. To je čin koji može omogućiti novi život onima kojima je transplantacija jedina šansa za preživljavanje - naglasila je Bošnjak.

Također ministrica je istaknula napredak u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Eurotransplantu, međunarodnoj organizaciji koja koordinira razmjenu organa između svojih članica.

- U 2024. godini poslali smo pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu, a na njihovoj godišnjoj skupštini u Den Haagu predstavili smo naše aktivnosti i planove. Dobili smo potporu Eurotransplanta, što je izuzetno dobar znak jer bi članstvo našim pacijentima omogućilo veći pristup doniranim organima i veću šansu za uspješne transplantacije - kazala je Bošnjak.

Predsjednica Donorske mreže u BiH prof. dr. Halima Resić naglasila je da je ključni izazov za pridruživanje Bosne i Hercegovine Eurotransplantu povećanje broja donora.

- U tom smislu, izuzetno je bitna potpora javnosti i medija, posebice nadležnih institucija. Potrebna je sistemska potpora koja prevazilazi kampanje, uključuje ozbiljna istraživanja i dugoročnu suradnju - izjavila je Resić.

Istaknula je važnost kontinuiranog rada i potpore institucija te pozvala na širu društvenu mobilizaciju kako bi se pacijentima omogućilo pravo na kvalitetnu zdravstvenu zaštitu i život.

Posebnu pozornost na konferenciji privukao je emotivni govor Marije Jarak, pacijentice kojoj je transplantirano srce. Ona je ispričala svoju priču o tome kako joj je transplantacija omogućila novi život te pozvala na potpisivanje donorskih kartica i potporu darivanju organa.

Ministarstvo civilnih poslova, uz suglasnost nadležnih zdravstvenih vlasti entiteta i Brčko Distrikta, u junu 2024. godine poslalo je pismo namjere za članstvo u Eurotransplantu, a na godišnjoj skupštini Eurotransplanta u Den Haagu predstavljene su dosadašnje aktivnosti i planovi.

- Dobili smo potporu Eurotransplanta, što je izuzetno dobar znak, jer bi članstvo našim pacijentima omogućilo veći pristup doniranim organima i veću šansu za uspješne transplantacije. Uz to, Ministarstvo civilnih poslova pokrenulo je niz bilateralnih inicijativa, a uspostavljeni su i kontakti s transplantacijskim centrima koji surađuju s Eurotransplantom kako bismo dobili dodatne informacije i iskustva koja će nam pomoći da unaprijedimo naš sustav. Također odobrena je TAIEX ekspertna potpora koja će nam pomoći da mapiramo naše kapacitete za darivanje i transplantaciju organa te dodatno unaprijedimo naš zdravstveni sustav. Ovo je važan korak ka institucionalnom jačanju i unaprjeđenju programa darivanja i transplantacije organa u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju za javnost.

Ističe se i to da će Ministarstvo civilnih poslova, sa zdravstvenim institucijama, nastaviti s intenzivnim aktivnostima na promicanju darivanja organa u našoj zemlji kako bi stvorili sustav koji će omogućiti bolju dostupnost transplantacija i veću šansu za život našim građanima.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo