22.10.2024 / 20:00 BiH - Posjeta Zapadnom Balkanu

Leyen u četvrtak u Jablanici, u petak u Sarajevu

Leyen u četvrtak u Jablanici, u petak u Sarajevu
Foto: Vijesti.ba

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen sutra započinje četverodnevnu posjetu Zapadnom Balkanu, gdje će se sastati sa liderima Albanije, Sjeverne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Kosova i Crne Gore, što će biti prilika da razgovaramo o napretku naših partnera sa Zapadnog Balkana na evropskom putu, kao i Planu rasta EU-a vrijednom 6 milijardi eura.

Predsjednica će prvo posjetiti Tiranu, gdje će se sastati s premijerom Albanije Edijem Ramom. Planirano je i njeno obraćanje na ceremoniji početka akademske godine na kampusu Evropskog koledža u Tirani. U četvrtak, predsjednica će se u Tirani sastati i sa Bajramom Begajem, predsjednikom Albanije.

Istog jutra otputovat će u Skoplje, gdje će se sastati sa premijerom Sjeverne Makedonije Hristijanom Mickoskim i predsjednicom Gordanom Šiljanovskom-Davkovom.

Kasnije tokom dana, predsjednica von der Leyen odlazi za Jablanicu, u Bosni i Hercegovini, kako bi posjetila područja pogođena nedavnim poplavama u zemlji. U petak ujutro će boraviti u Sarajevu, gdje će se sastati sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine, kao i predsjedavajućom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

Kasnije će predsjednica otputovati za Beograd na planirane sastanke sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Milošem Vučevićem.

Predsjednica von der Leyen u subotu boravi u Prištini, gdje će se sastati sa predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem.

Svoje putovanje u region zaključit će u Podgorici, gdje će se sastati sa predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem i premijerom Milojkom Spajićem.

Predsjednica će tokom svih svojih posjeta održavati konferencije za novinare, a prenosit će ih EbS.

Ovogodišnja posjeta slijedi prošlogodišnju kao i više drugih prigoda u kojima je predsjednica isticala značaj regiona za Evropsku uniju, uključujući i nedavno na samitu Berlinskog procesa i Bledskom strateškom forumu.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo