23.10.2024 / 09:19 BiH - Skup u Sarajevu

Konaković: BiH je najuspješnija priča NATO-a, Rusija prijetnja!

Konaković: BiH je najuspješnija priča NATO-a, Rusija prijetnja!
Foto: Vijesti.ba

U Sarajevu je počeo "NATO Partnerski simpozija 360" pod nazivom "Partnerstvo u vrijeme hibridnih izazova". Skupu prisustvuju i pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i sigurnost Javier Colomina, te zamjenik načelnika štaba za multidomenski razvoj snaga NATO admiral Placido Torresi.

Ministar vanjskih poslova BIH Elmedin Konaković je na otvaranju skupa je gostima poželi dobrodošlicu, naglasivši da je Bosna i Hercegovina “jedna od najznačajnijih priča o uspjehu NATO-a.”

“Ova zemlja je simbol snage međunarodne saradnje, zajedničkih vrijednosti i kolektivne posvećenosti miru i sigurnosti. Učešće NATO-a u Bosni i Hercegovini bila je prva operacija Alijanse “van zone” – misija koja je transformisala naše odbrambene i sigurnosne strukture. Uspostavljanje profesionalnih, ujedinjenih oružanih snaga razvilo je unutrašnju stabilnost i omogućilo nam da doprinesemo međunarodnim mirovnim misijama, pokazujući da je Bosna i Hercegovina snažan partner u održavanju globalne sigurnosti”, rekao je Konaković.

Dodao je da smo danas svjedoci trajnih rezultata ovog partnerstva, koje je obnovilo povjerenje, ojačalo institucije i osiguralo dugoročnu stabilnost ne samo za Bosnu i Hercegovinu, već i za cijeli zapadni Balkan.

“Politika otvorenih vrata odigrala je ključnu ulogu u promociji saradnje i jačanju stabilnosti širom našeg regiona i šire. Uključivanje zemalja Zapadnog Balkana u NATO postavilo je temelje za mir, pomirenje i povjerenje među narodima koji su nekada bili u sukobu. Prisustvo NATO-a doprinijelo je poboljšanju životnog standarda, povećanju ekonomske aktivnosti i privlačenju stranih investicija. Međutim, moramo ostati na oprezu. Bosna i Hercegovina, kao jedna od uspješnih priča NATO-a, suočava se s raznim izazovima koji imaju za cilj da ugroze naš napredak”, rekao je Konaković i dodao:

“Osim hibridnih prijetnji poput cyber napada i dezinformacija, suočavamo se i sa zlonamjernim vanjskim utjecajima, uključujući pokušaje Rusije da destabilizira naše političke procese. Ovi složeni izazovi osmišljeni su da naruše povjerenje, šire konfuziju i oslabe demokratske institucije. Nastavak saradnje NATO-a sa Bosnom i Hercegovinom, kao i sa cijelim zapadnim Balkanom, ključan je za jačanje naše otpornosti na takve prijetnje. Kao zemlja koja učestvuje u Akcionom planu za članstvo (MAP), Bosna i Hercegovina je opredijeljena da igra aktivnu ulogu u NATO-ovim strategijama za suprotstavljanje ovim prijetnjama koje se razvijaju. Naše uključivanje u ove napore, zajedno sa našim susjedima, osigurat će da region ostane siguran i prosperitetan. Također bih iskoristio ovu priliku da se zahvalim NATO-u što je radio sa nama u protekle dvije godine kako bi ovaj simpozijum postao stvarnost. Vaše prisustvo ovdje u Sarajevu nije samo priznanje za napredak koji smo napravili, već i posvećenost sigurnijoj i sigurnijoj budućnosti za sve nas. Na kraju, želim reafirmirati odlučnost Bosne i Hercegovine da produbi svoju saradnju sa NATO-om i zahvaliti Alijansi na njenoj kontinuiranoj posvećenosti našem suverenitetu, teritorijalnom integritetu i stabilnosti. Spremni smo da se suočimo sa svim izazovima koji su pred nama, ujedinjeni sa našim partnerima, i posvećeni osiguravanju da napredak koji smo zajedno postigli potraje i za buduće generacije”.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo