23.10.2024 / 15:51 Politika - Ministar pravde

Bunoza: U BiH moramo odustati od maksimalističkih zahtjeva da bi usvojili reformske zakone

Bunoza: U BiH moramo odustati od maksimalističkih zahtjeva da bi usvojili reformske zakone
Foto: Vijeće ministara BiH

Ministar pravde BiH Davor Bunoza prisustvovao je danas u Sarajevu sastanku sa šefovima misija država članica EU akreditovanih u BiH (HOMs) na kojem je upoznao ambasadore o napretku koje je ostvarilo Ministarstvo pravde BiH, o zakonima na kojima radi, te o ciljevima kojima teži u svom radu.

- Bosni i Hercegovini treba podrška svih zemalja članica EU koju očito i imamo, ali je potrebna i politička podrška da se usvoje zakoni, a smatram da svi moramo odustati od maksimalističkih zahtjeva da bi postigli uspjeh razumijevajući da bolje zakone u konačnici donosimo radi nas samih koji živimo u BiH - kazao je Bunoza.

Ambasadori su se posebno zanimali za Zakon o VSTV-u i Zakon o Sudu, a razgovarano je i o drugim bitnim zakonima, kao što je Izborni zakon. Istaknuto je zadovoljstvo zbog zalaganja Ministarstva pravde BiH za evropski put BiH i podrška za još većim rezultatima.

Nakon upoznavanja prisutnih o svim temama, ministar je naglasio zahvalnost za opredjeljenje država članica da kontinuirano pomažu BiH na EU putu, kako svojim dijeljenjem iskustava i stručnih mišljenja tako i nastojanjima da neprekidno potiču brži napredak evropskog puta kroz razumijevanje i uvažavanje specifičnosti uređenja BiH, saopćeno je iz Ministarstva pravde BiH.

(Vijesti.ba/FENA)

Izdvajamo