22.10.2024 / 13:34 Politika - Sarajevo

Žestoka polemika na pressu nakon sastanka članova Predsjedništva BiH sa predsjednikom Albanije

Predsjednik Albanije Bajram Begaj održao je danas sastanak s članovima Predsjedništva BiH, a nakon sastanka se prvi obratio predsjedavajući Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

"S predsjednikom Albanije već smo se nekoliko puta sastali, zadovoljstvo nam je da ga možemo ugostiti u Predsjedništvu BiH", kazao je Bećirović.

Kazao je da je posjeta prilika da se prijateljima iz Albanije zahvale za pomoć BiH te naglasio da je Begaj iskoristio BiH za prvu posjetu u regiji.

"Za BiH Albanija je strateški saveznik i prijatelj i zato nam je važno da produbimo odnose sa Albanijom", dodao je i zaključio da je važna poruka Begaja da čvrsto podržava nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH te mu se zahvalio na iskazanoj spremnosti da pomogne nakon poplava.

Podsjetio je na odluku koju je donio premijer Kosova Albin Kurti, koji je ukinuo vizni režim za građane BiH.

"Očekujem nakon ovog državničkog poteza da BiH i mi povučemo adekvatan potez", kazao je Bećirović.

Dodao je da bi otvaranju aviolinije između dva glavna grada, Sarajeva i Tirane bilo važno za građane i privredu.

Ponovio je da obje države žele u punopravno članstvo EU.

"Državni organi BiH su odlučili da je cilj punopravno članstvo u NATO-u", zaključio je Bećirović.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović se u obraćanju medijima nakon sastanka u Predsjedništvu sa albanskim predsjednikom osvrnula na pitanje Kosova. Zasmetao joj je govor Denisa Bećirovića, u kojem je Kurtija nazvao velikim prijateljem.

"Vodeći računa o krhkim odnosima, moramo birati riječi. Ne želim govoriti ko bi mogao biti moj prijatelj u regiji, a to bih mogla.

Trebamo stvari posmatrati tako kako da ih zajednički riješimo i da se bolje razumijemo. Mislim da ćemo se načekati da dođemo u EU i važno je zato razvijati odnose na regionalnom planu. Ne treba imati dvostruke standarde. Nije tajna da se u BiH ne razumijemo o brojnim pitanjima, ali je važno da sa susjedima i ljudima dobre volje unapređujemo odnose bez obzira na to", zaključila je Cvijanović.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u svom obraćanju se zahvalio predsjedniku Albanije na posjeti. Osvrnuo se na odluku o bezviznom režimu kojeg je uvela vlada Kosova za građane BiH.

"Da ne bi stvari otišle u pogrešnom pravcu, pitanje slobodnog kretanja građana Kosova na teritoriji BiH je pitanje ove dvije zemlje i nije pristojno da uplićemo Kosovo u priču s predsjednikom druge države pa čak to bila i Albanija", rekao je Komšić i zaključio da se o odnosima BiH i Kosova u ovom kontekstu može pričati samo ako se govori o saradnji cijelog regiona, ali se onda moraju spomenuti i druge države.

"Ako mi držimo da je legitimno da Kosovo bude tema ove priče, onda mi ne možemo zabraniti Vučiću i Milanoviću da pričaju o BiH. Moramo biti oprezni kad o tome govorimo", zaključio je Komšić.

Dodao je i da Albance koji žive u BiH ne doživljava kao dijasporu, već kao građane BiH jednake njemu.

"U međunarodnom javnom pravu subjekti su države, a ne narodi. Kada drugačije budu stvari postavljene, onda već imamo drugačiju situaciju i takva priča se obija BiH o glavu. Budimo svjesni o čemu pričamo i gdje pričamo. Ovdje se radi o bilateralnom sastanku dvije države, a ne predstavnika naroda", zaključio je Komšić.

Bajram Begaj, predsjednik Albanije, kaže da je počastvovan što je u posjeti BiH.

"Ovo je prvi put da zvanično dolazim u BiH. Mi tradicionalno imamo dobre odnose. U BiH živi dobro integrisana albanska zajednica, umjetnici, trgovci, ljekari, biznismeni, novinari.

Zajednice u našim državama su glavni most za naše veze. Vjerujem da će biti koordinirano otvaranje ambasada u Sarajevu i Tirani. Vjerujem da ćemo povećati ekonomsku saradnju.

Imamo zajedničke ciljeve, a to je učlanjenje u evropsku porodicu.

Mi poštujemo teritorijalni integritet BiH i euroatlantski put BiH.

Albanija će nastaviti da daje doprinos razvoju sigurnosti u regionu.

Naša vanjska politika je harmonizirana sa politikom EU. Nastavićemo da učestvujemo u misiji ALTHEA.

Protiv smo svake secesionističke retorike.

EU je jedina alternativa za sigurnost naših zemalja i njihov bolji život. Albanija je otvorila nova poglavlja u pregovorima sa EU. Za nas je glavni strateški cilj, učlanjenje u EU. Napad Rusije na Ukrajinu diktira ubrzanje ovog puta.

BiH je dom albanske zajednice, koja živi ovdje, oni su ravnopravni građani. Očuvali su svoj jezik, tradiciju, imamo isti tretman Bošnjaka u Albaniji.

Govorilo se o jačanju ekonomskih odnosa. Povećana je posjeta građana BiH Albaniji, najviše na primorju i planinama. Voljeli bismo da i Albanci posjećuju BiH.

Formiranje aviolinije bi dalo doprinos tome.

Naglasio sam da je Kosovo pozdan partner i želi dati doprinos u izgradnji mira. Priznanje Kosova će povećati stabilnost i mir u regionu. Volio bih zamoliti vodstvo BiH da radi na bezviznom režimu sa Kosovu i kretanju sa ličnom kartom", kazao je Begaj.

"Slobodno kretanje sa ličnom kartom je bitno za regionalnu saradnju. Albanija je članica NATO-a i podržava politiku otvorenih vrata. Što više bude NATO prisutan u regionu, veća je sigurnost", poručio je.

"Današnji sastanak je pokazao da su naši odnosi prijateljski, da će se ojačati, i regionalno i između naše dvije države. Možemo zajedno da napredujemo. Mi našu budućnost vidimo u Evropi, ne samo nas, nego svih zemalja Balkana", kazao je Begaj.

Denis Bećirović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, je rekao da je bio sadržajan i važan razgovor sa Begajem.

"Zajednički smo ukazali na važnos jačanja regionalne saradnje. Riječ je o potrebi da razgovaramo o sporazumima iz Berlinskog procesa. Kada se oni implementiraju, koristiće i BiH, i Albaniji i regiji. OSjećajte se ovdje kao kod svojih najvećih prijatelja", poručio je Bećirović.

 

(Vijesti.ba)

 

Izdvajamo