23.10.2024 / 19:27 Politika - Predstavnički dom

Usvojen Nacrt zakona kojim se razdvajaju aktivni od lažnih tražilaca posla

Usvojen Nacrt zakona kojim se razdvajaju aktivni od lažnih tražilaca posla
Adnan Delić / Vijesti.ba
Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Nacrt zakona o posredovanju i zapošljavanju i socijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba.

Za je glasao 71 zastupnik, četiri suzdrzana i tri protiv.

Zastupnicima se obratio federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić (NiP) te poručio da bi volio da svaki građanin ove države i svaki privrednik postave sebi nekoliko pitanja.

- Prvo je, da li privrednicima trebaju uopće radnici? Drugo je, da li radnicima treba posao? I treće pitanje, da li ovoj zemlji uopće trebaju ljudi? Ako je odgovor 'ne', onda nam ne treba ovaj zakon. Trenutno na Federalnom zavodu za zapošljavanje imamo 262.000 nezaposlenih. Od tog broja dvije trećine uopće ne traže, ne trebaju i neće posao! Vi nazovete čovjeka a on kaže: 'Ne treba, radim u Njemačkoj, ovdje samo dođem da se prijavim na biro za zapošljavanje'. A onda kada poslodavac traži da uveze nekog radnika izvana, onda mu kažu imamo nekog bravara na zavodu, a ovaj u Njemačkoj radi", ispričao je Delić.

Zakonom se unaprijeđuju modeli zapošljavanja i smanjuje stopu nezaposlenosti kroz reformu posredovanja u zapošljavanju, koja će razdvojiti aktivne od pasivnih tražilaca posla.

Plan je uspostaviti posebne evidencije aktivnih i pasivnih tražilaca zaposlenja u kantonalnim službama i Federalnom ozavodu za zapošljavanje.

- Ovo je prvi korak u reformi trenutno nefunkcionalnog sistema posredovanja u zapošljavanju - izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić.

Ministar je istakao da novi zakon predviđa aktivnu saradnju Zavoda, službi za zapošljavanje i udruženja poslodavaca, kako bi se kreirali programi obuke, prekvalifikacije i zapošljavanja koji su potrebni na današnjem tržištu rada.

- Dugoročno ne možemo održavati balans između ponude i potražnje na tržištu rada ukoliko ne uskladimo zahtjeve tržišta s obrazovnim programima. Zbog toga je ključno uskladiti napore poslodavaca, obrazovnih institucija i Zavoda kako bismo smanjili jaz između potražnje i ponude kvalifikovane radne snage - naglasio je ministar.

Nacrt zakona predviđa i povećanje iznosa naknade u slučaju prestanka radnog odnosa na 60 posto prosječne neto plate, novu definiciju nezaposlene osobe i jasnija pravila koja će omogućiti bolje praćenje stvarne nezaposlenosti.

- Ovim zakonom želimo olakšati poslodavcima proces zapošljavanja i osigurati da svaka nezaposlena osoba u Federaciji bude vidljiva potencijalnim poslodavcima. Također, želimo osigurati da su usluge posredovanja u zapošljavanju besplatne i efikasne, te da službe za zapošljavanje redovno ažuriraju svoje evidencije i šalju ih Federalnom zavodu za zapošljavanje - kazao je Delić.

Ovim zakonom nastoji se provesti dugo očekivana reforma u oblasti zapošljavanja, kako bi se zadržali mladi ljudi u BiH, stvorila kvalitetna radna mjesta i unaprijedio poslovni ambijent za mlade koji su svoje obrazovanje stekli u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo