Ova kafa zauzela je 66. mjesto, a posjetioci pomenutog sajta dali su joj ocjenu 4,1.
Taste Atlas navodi da su bosanska i turska kafa prilično slične i da je bosansku najbolje opisati kao vrstu turske kafe. Bosanska verzija se priprema sa dobro mljevenim prženim zrnom kafe, a ponekad se za to koristi mlin za kafu.
Postoji više načina pripreme, ali se najčešće pravi prokuhavanjem vode u džezvi i dodavanjem mljevene kafe. Morate je miješati dok se ne pojavi gusta pjena, a potom treba ostaviti da odstoji dok se talog ne slegne na dno.
Često se mala količina tople vode dodaje u džezvu nakon što se kafa skuha. Služi se u džezvi, na malom bakarnom poslužavniku sa šoljicom, kockama šećera i čašom vode. Mnogi dodaju i rahat-lokum.
Tradicija kaže da kocku treba umočiti u kafu i zagristi, a zatim popiti gutljaj kafe.
Inače, prvo mjesto zauzela su meksička bezalkoholna pića "Aguas frescas", prenosi Nova.rs.
(Vijesti.ba)