05.06.2025 / 23:14 Zanimljivosti - Neodoljivo sočni i mekani

Postoji brojni recepti za čupavce, ali ovaj je poseban

Postoji brojni recepti za čupavce, ali ovaj je poseban
Foto: Ilustracija
Jedan od najdražih blagdanskih kolača zasigurno su čupavci. Jeli smo ih svakakve, ali prema ovom receptu su nedvojbeno najsočniji i najmekši, toliko da se doslovno tope u ustima, što im je i krajnji cilj.

Ovaj kolač sastoji se od tri elementa, biskvita koji mora biti težak, ali istovremeno mekan i prozračan, umaka u koji umačemo narezane kocke biskvita te kokosovog brašna za kraj.

Legenda kaže da su čupavci (engl. lamington) dobili ime po lordu Lamingtonu kojem su došli iznenadni gosti pa je rekao svom chefu, Armandu Gallandu, da brzo napravi nekakav kolač. On je uzeo komad francuske biskvitne torte, umočio ju u rastopljenu čokoladu i mljeveni kokos pa poslužio.

Sastojci za biskvit

3 jaja
10 kašikica šećera
1 dcl ulja
1 dcl mlijeka
17 kašikica mekog brašna
1 prašak za pecivo
malo soli

Sastojci za umak

200 grama čokolade za kuhanje
2 dcl mlijeka
150 grama maslaca
200 grama kokosa

Priprema

Upalite pećnicu na 180 stepeni pa započnite s pripremom biskvita. Bjelanjke smiksajte odvojeno u čvrsti snijeg, a žumanjke sa šećerom pa kada 'pobijele' postepeno im dodajte ulje, mlijeko, prosijano brašno s praškom za pecivo i sol.

Na kraju u tu smjesu ručno i lagano umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Smjesu izlijte u namašćenu i pobrašnjenu tepsiju, a možete koristiti i papir za pečenje. Poravnajte smjesu i stavite peći 20 minuta, odnosno dok lagano ne porumeni i vilica ili čačkalica ne izađu suhi iz biskvita.

Biskvit ohladite pa narežite na kocke jednakih veličina. Otopite maslac i čokoladu na laganoj vatri pa dodajte postepeno mlijeko. Pazite da umak ne bude prerijedak, a kada proključa, skinite ga s vatre i pustite da malo odstoji.

U dubokoj posudi pripremite kokos. Kockice biskvita pomoću vilice umačite u čokoladni umak tako da upiju sa svih strana, ocijedite pa ih uvaljajte u posudu s kokosovim brašnom. Čupavce stavljate sa strane na papir za pečenje.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo