06.06.2025 / 10:09 Zanimljivosti - Recept

Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš

Ne znate kako pripremiti kurbansko meso? Donosimo recept za ukusan gulaš
Foto: X
Kurban-bajram je praznik koji sa sobom donosi mnogo više od duhovne simbolike – to je vrijeme zajedništva, darivanja i bogatih trpeza.

Kurban-meso često se dijeli sa komšijama i onima kojima je najpotrebnije, ali dio uvijek ostaje u porodici kao simbol zahvalnosti i zajedništva, piše Žene.ba.

Upravo zato je važno znati kako ga pripremiti na način koji poštuje tradiciju, ali i oduševljava okusom.

Kurban-meso je najukusnije kad se priprema sporo, na laganoj vatri, uz puno pažnje. Gulaš možete i zamrznuti u porcijama, pa tokom narednih dana izvaditi kad god poželite obrok koji vas podsjeća na toplinu bajramskih dana.

Recept: Tradicionalni kurban gulaš (za 6 osoba)

Sastojci:

1,5 kg kurban mesa (najbolje od buta ili plećke, bez previše masnoće)
2 glavice crvenog luka
3 čehna bijelog luka
2 svježe paprike (zelene ili crvene)
2 mrkve
3 kašike paradajz pirea
2 lovorova lista
1 kašičica mljevene crvene paprike (blaga ili ljuta, po ukusu)
So, biber po ukusu
Malo svježe majčine dušice (ili suhe)
1 litra vode ili temeljca
Ulje za dinstanje


Priprema:

Meso izrežite na veće kocke i ako je potrebno, odstranite višak žilica ili masnoće.
U velikoj šerpi zagrijte malo ulja (ili kašiku masti za autentičniji okus), pa dodajte sitno sjeckani crveni i bijeli luk. Pržite dok ne omekša i postane staklast.
Dodajte komade mesa i propržite ih sa svih strana dok ne dobiju blagu koricu.
Ubacite nasjeckanu papriku i mrkvu, pa nastavite dinstati još 5–10 minuta.
Dodajte paradajz pire, crvenu papriku, so, biber i začine. Promiješajte i dolijte vodu ili temeljac toliko da sve prekrije.
Poklopite i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata, dok meso potpuno ne omekša i ne postane sočno. Po potrebi povremeno dolijte vode.
Pred kraj kuhanja možete dodati malo gustina ili brašna razmućenog u vodi ako žeite gušći sos.

Poslužite uz:

Domaći hljeb ili somun
Pire krompir ili palentu
Tursku salatu od paradajza, luka i peršuna

(Vijesti.ba)

Izdvajamo