Priprema zimnice još uvijek je raširena praksa u mnogim domaćinstvima.
Osim što omogućuje uštedu, zimnica daje bolju kontrolu nad sastojcima i okusima, bez nepotrebnih aditiva.
Voće i povrće koje je u sezoni najjeftinije i najkvalitetnije koristi se za stvaranje zaliha koje mogu trajati cijelu zimu.
Zimnica obuhvaća širok raspon proizvoda - od kiselog povrća (krastavci, paprika, cikla, feferoni), ukuhanih umaka (ajvar, pinđur, sataraš), do voćnih džemova, marmelada, kompota i sokova.
Kiseli kupus, kao klasik domaće kuhinje, takođe se priprema u većim količinama za zimske mjesece. Sve se češće prave i fermentisani proizvodi poput kimchija, kao i kombinacije voća i povrća s manje šećera i soli, prilagođene modernijem ukusu i prehrambenim navikama.
Iako tehnike variraju - od klasičnog ukuhavanja do fermentacije - zajednički cilj je produžiti trajnost namirnica i očuvati njihovu nutritivnu vrijednost.
Međutim, bez pravilne pripreme i poštivanja osnovnih higijenskih pravila, zimnica može postati rizična za zdravlje.
U nastavku donosimo pet ključnih savjeta kako da vaša zimnica bude bezbjedna za konzumaciju.
1. Sterilizacija je ključna
Pravilno sterilisane tegle i poklopci sprečavaju razvoj plijesni i bakterija. Operite tegle vrućom vodom i sapunom, a zatim ih sterilišite u pećnici na 100 stepeni oko 20 minuta ili u vodi prokuhavanjem 10-15 minuta. To možete učiniti i u mašini posuđa na visokoj temperaturi, ali prve dvije metode obično su najčešće.
2. Vruće u vruće
Kod punjenja zimnice važno je da i tegle i sadržaj budu vrući u trenutku punjenja. Ako vruću zimnicu ulijete u hladnu teglu, dolazi do temperaturnog šoka koji može uzrokovati pucanje stakla. S druge strane, ako je sadržaj hladan, a staklenka topla, dolazi do kondenzacije - vlaga iz vazduha pretvara se u kapljice vode na unutrašnjim stijenkama, što pogoduje razvoju buđi i bakterija.
Osim toga, ako ulivate vruću zimnicu u vruće tegle, to pomaže u stvaranju vakuuma kada se tegla zatvori i ohladi. Vakuum štiti sadržaj od vazduha i kontaminacije, čime se značajno produžuje rok trajanja zimnice bez potrebe za dodatnim konzervansima. Najbolja praksa je držati tegle zagrijane do samog trenutka punjenja, a sadržaj nakon kuvanja odmah uliti i odmah zatvoriti sterilnim, toplim poklopcem.
3. Provjera poklopaca
Nikada ne koristite stari ili oštećeni poklopac. Poklopac mora čvrsto prianjati i stvarati vakuum. Nakon hlađenja, pritisnite sredinu poklopca - ako se ne pomijera, tegla je dobro zatvorena. Bilo bi dobro da prilikom pripreme zimnice uvijek koristite nove poklopce - nisu skupi, a učiniće veliku razliku.
4. Tegle okrenite naopako
Nakon što ste zimnicu ulili u vruće i sterilisane tegle te ih čvrsto zatvorili poklopcima, možete učiniti još jedan korak za dodatnu sigurnost - okrenuti staklenke naopako, odnosno položiti ih na poklopac. Ostavite ih tako nekoliko sati, idealno preko noći.
Ova praksa ima dvostruku funkciju. Prvo, vrući sadržaj dolazi u izravan kontakt s unutrašnjom stranom poklopca, što dodatno pomaže u njegovoj sterilizaciji. Drugo, okretanjem se stvara dodatni pritisak prema poklopcu, što pomaže da se istisne sav preostali vazduh iz tegle i obezbijedi dobar vakuum. Time se smanjuje rizik od kvarenja zbog prisutnosti kisika, koji pogoduje razvoju mikroorganizama, prenosi Index.
5. Čuvanje na tamnom i hladnom mjestu
I za kraj, zimnicu skladištite u smočnici, podrumu ili ormariću - daleko od izvora svjetlosti i topline. Idealna temperatura za zimnicu je između 5 i 15 °C.
(Vijesti.ba)