Budući da je sezona smokava u toku, šteta je ne iskoristiti ovo ukusno voće za pripremu neke fine poslastice.
Sa vama dijelimo sjajan recept za sočni kolač sa smokvama koji se topi u ustima.
Ovaj kolač od smokava i bademovog brašna je dobro izbalansiran, sladak, ali ne previše, sočan, ali čvrst.
Ključni sastojci potrebni za ovaj kolač su bademovo brašno, agavin ili javorov sirup i kokosovo ulje.
Svježe smokve na vrhu daju mu rustični izgled, piše Miss7.
Sve u svemu, ovaj kolač je:
Bez žitarica, bez glutena i pogodan za paleo dijetu
Zaslađen zdravim zaslađivačima
Bez mliječnih proizvoda.
Dovoljno zdrav za doručak, ne samo kao desert.
Topi se u ustima.
Savjeti i napomene
Prije nego što napravite ovaj kolač, pročitajte uputstva za recept.
Ne preskačite dio gdje treba da isključite rernu na kraju i ostavite kolač u toploj, isključenoj rerni neko vrijeme. Ovaj korak osigurava da se kolač dobro ispeče, a da ostane mekan i sočan.
Ako niste ljubitelj ukusa badema, možete izostaviti ekstrakt badema, iako je to ono što ovaj kolač čini tako posebnim.
Ako više volite ukus vanile, onda dodajte dodatnu količinu.
Kokosovo ulje se može zamijeniti otopljenim puterom ili maslinovim uljem.
Ako nemate svježe smokve, možete koristiti bilo koje drugo voće, kao što su breskve, kruške, kajsije, jagode ili borovnice.
Kada je kolač gotov, možete dodati dodatnu količinu voća na vrh i posuti mljevenim ili sjeckanim orasima za dekoraciju.
Sočni paleo kolač sa smokvama
Sastojci:
3 velika jajeta
¼ šolje kokosovog ulja
½ šolje čistog javorovog sirupa ili agavinog sirupa
1-1/2 kašičice čistog ekstrakta badema
1 kašičica čistog ekstrakta vanile
1 kašičica jabukovog sirćeta ili soka od limuna
2-1/2 šolje bademovog brašna
½ kašičice sode bikarbone
½ kašičice soli
6 zrelih smokava, isječenih na kriške
Priprema:
Zagrijte rernu na 180 stepeni Celzijusa i obložite kalup za tortu papirom za pečenje.
Sve sastojke osim smokava pomiješajte u blenderu ili mikserom. Tijesto će biti veoma gusto.
Sipajte tijesto u pripremljeni kalup.
Poredajte isječene smokve preko, lagano ih pritiskajući u tijesto.
Stavite kolač u zagrijanu rernu i pecite 20 do 25 minuta dok tijesto ne porumeni.
Isključite rernu i ostavite tortu unutra još 10 do 15 minuta (dok sredina torte ne bude čvrsta).
Ostavite tortu da se hladi 30 minuta prije nego što je izvadite iz kalupa.
Poslužite sa svježe isječenim smokvama i dodacima po vašoj želji (listićima kokosa, badema, medom, prah šećerom…).
Prijatno!
(Vijesti.ba)