12°C
Mostar 17°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

07.04.2020 / 13:51 Ekonomija - Adi Kalem

Kanton Sarajevo: Do kraja godine Centar za upravljanje saobraćajem

Kanton Sarajevo: Do kraja godine Centar za upravljanje saobraćajem
Foto: Pres-sluzba KS

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adi Kalem posjetio je danas Centar za upravljanje saobraćajem u Kantonu Sarajevo iz kojeg će biti omogućen kontinuiran nadzor i upravljanje javnim gradskim prijevozom 24 sata na dan.

Kako je istakao ministar Kalem, Nadzorni centar donosi niz prednosti koje će unaprijediti javni gradski prijevoz i povećati sigurnost putnika, tako da će se na stajalištima nalaziti obavještenja o redovima vožnje, informacije o vremenu dolaska sljedećeg vozila, beskontaktnim kartama će se evidentirati putnici...  

-Osim sistema i kontrole elektronske naplate karata, iz Nadzornog centra će se video nadzorom nadgledati 24 tramvajska stajališta, što će tokom cijelog dana biti prikazano na video zidu, a u slučaju potrebe će se moći nadgledati i situacija u vozilima u kojima se nalazi instalirana oprema za video nadzor. Za sada su to sva vozila tramvajskog saobraćaja", rekao je ministar Kalem.

Osim toga na video zidu će biti prikazana mapa Kantona Sarajevo sa svim aktivnim vozilima koja pružaju usluge Javnog gradskog prijevoza u Kantonu Sarajevo.

Implementacija projekta je u završnoj fazi, a plan je da bude okončan do kraja godine s obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju i obustavu javnog gradskog prijevoza, saopćila je pres-služba Kantona Sarajevo. (Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo