6°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 6°C

24.05.2020 / 15:41 KORONAVIRUS - Epidemiolozi

Švedska je pogriješila: Trebalo uvesti strožije mjere

Švedska je pogriješila: Trebalo uvesti strožije mjere
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Naučnica koja je nadgledala reakciju švedskih službi na SARS kaže da je ovog puta ta zemlja iznevjerila one najranjivije u društvu.

Odlučila je da više ne ćuti o kontroverznoj švedskoj strategiji borbe protiv virusa korona, rekavši da sada vjeruje da je vlast trebala da uvede stroža ograničenja u ranim fazama pandemije kako bi virus stavili pod kontrolu.

Anika Linde, koja je nadgledala švedski odgovor na svinjski grip i SARS kao državni epidemiolog od 2005. do 2013.godine, do sada je davala podršku svom nasljedniku Andersu Tegnelu i pristupu koji je Švedska odabrala za borbu protiv virusa korona.

Međutim, ona je sada prva istupila iz redova stručnjaka za javno zdravlje, rekavši da se predomislila zbog relativno visokog broja smrtnih slučajeva u Švedskoj u poređenju sa susjednom Danskom, Norveškom i Finskom.

- Mislim da nam je trebalo više vremena za pripremljenost. Da jesmo, bili bismo u stanju da za to vrijeme obezbjedimo ono što je neophodno za zaštitu ugroženih - rekla je Linde za Gardijan.

Tokom dva dana u prošloj nedjelji Švedska je imala najvišu stopu smrtnosti po glavi stanovnika u svijetu, a očekuje se da ukupan broj smrtnih slučajeva pređe 4.000 ovog vikenda.

Stope smrtnosti po glavi stanovnika u Danskoj, Finskoj i Norveškoj, koje su uvele dalekosežna ograničenja, sada su četiri, sedam i devet puta niže od stope u Švedskoj.

Švedska je vodila najmanje restriktivnu strategiju od bilo koje razvijene zemlje, ostavljajući otvorene niže srednje škole, barove, restorane, tržne centre i teretane i omogućavala okupljanja do 50 ljudi.

Veoma se oslanjala na društvenu odgovornost i zdrav razum. Linde je rekla da je u početku dijelila razmišljanje na kom se temelji švedski pristup.

- Mislim da je osnovna percepcija da će se prije ili kasnije zaraziti cjelokupno stanovništvo, bez obzira na to šta radite. Pa kada je Anders Tegnel rekao "poravnaćemo krivulju i zaštititi ranjive" pomislila sam da ćemo nakon nekog vremena dostići imunitet stada. To bi mogla biti dobra strategija - rekla je ona.

Istovremeno, drugi dio švedske strategije – zaštita starijih i drugih rizičnih grupa – nije uspio.

- To je bio san da ćemo zaštititi starije osobe, koji je u stvarnosti imao vrlo malo osnova - tvrdi Linde, koja je kao 72-godišnjakinja provela više od dva mjeseca u poluizolaciji.

Političari, mediji i javnost u Švedskoj i dalje u velikoj mjeri podržavaju javnu zdravstvenu politiku u rješavanju epidemije, osim male grupe akademika i istraživača.

Kritike Anike Linde označavaju prvu od strane jednog imanentnog stručnjaka za javno zdravlje.

Švedska iznevjerila "najranjivije" u društvu

Tegnel je u intervjuu koji će danas biti emitovan na švedskom nacionalnom radiju priznao da je zemlja u "užasnoj situaciji", ali je odbacio ideju da bi zaključavanje moglo da pomogne.

- Vrlo je lako reći "da smo se zaključali, mogli bismo učiniti mnogo više", ali kada postavim pitanje "šta smo tačno mogli učiniti što bi toliko promijenilo?", onda ne dobijam toliko mnogo odgovora - rekao je Tegnel.

Linde je rekla da Tegnel nije u pravu što lokalnu vlast i privatne kompanije koje upravljaju staračkim domovima krivi za visoku stopu zaraze u tim ustanovama.

- Možda to zvuči logično, ali nedostajala je informisanost i strategija prema kojoj bi se djelovalo - rekla je Linde.

Ona je neuspjeh švedskog pristupa djelimično pripisala nespremnosti javne zdravstvene agencije da adaptira unaprijed pripremljenu strategiju koja je izgrađena na iskustvu pandemije gripa, poput španskog gripa i svinjskog gripa, virusu korona.

- Činjenica da je previše poređena sa epidemijama gripa mogla bi nas navesti da napravimo pogrešne pretpostavke u početku. Mogli bismo imati i drugi razvoj da nismo, na primjer, bili više svjesni rizika od širenja asimptomatskih pojedinaca - zaključila je Linde.



(Vijesti.ba / RTS)

Izdvajamo