16°C
Mostar 19°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

25.04.2024 / 23:00 Svijet - Nemilosrdno

Izrael pojačao zračne napade na Rafah

Izrael pojačao zračne napade na Rafah
Foto: X
Izrael je pojačao zračne napade na Rafah nakon što je saopćio da će evakuirati civile iz grada na jugu Gaze i pokrenuti sveobuhvatni napad uprkos upozorenjima saveznika da bi to moglo uzrokovati masovne žrtve.

Medicinari u opkoljenoj palestinskoj enklavi javili su o pet izraelskih zračnih napada na Rafah u četvrtak ujutru u kojima su pogođene najmanje tri kuće, pri čemu je poginulo najmanje šest osoba, među kojima i lokalni novinar.

- Plašimo se onoga što će se dogoditi u Rafahu. Nivo opasnosti je veoma visok - kazao je u četvrtak za Reuters Ibrahim Khraishi, palestinski ambasador pri Ujedinjenim nacijama.

- Neki odlaze, plaše se za svoje porodice, ali gdje da odu? Nije im dozvoljeno da idu na sjever i zato su ograničeni na vrlo malo područje - kazao je.

U sedmom mjesecu razornog zračnog i kopnenog rata protiv vladajuće palestinske grupe Hamas u Pojasu Gaze, izraelske snage su također nastavile s bombardiranjem sjevernih i centralnih područja enklave, kao i istočno od Khan Younisa na jugu Pojasa.

Portparol vlade David Mencer odbio je reći kada ili da li bi tajni sastanak mogao dati zeleno svjetlo za kopnenu operaciju u Rafahu.

U ratu, koji sada traje već sedam mjeseci, ubijeno je najmanje 34.305 Palestinaca, saopćile su zdravstvene službe Gaze u četvrtak.

(Vijesti.ba / Fena)

Izdvajamo