25°C
Mostar 32°C
Tuzla 27°C
Banja Luka 28°C
Bihać 28°C
Powered by Dark Sky

10.07.2020 / 15:53 Politika - Milorad Dodik

Kada imenujemo ove ljude onda ćemo imenovati ministra iz SDA

Kada imenujemo ove ljude onda ćemo imenovati ministra iz SDA
Foto: Vijesti.ba

Predsjednik Saveza nezavinsih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da Izvršni komitet te stranke nije zadovoljan situacijom na nivou Bosne i Hercegovine posebno, jer nisu ispoštovani dogovori, kao što je posljednji u Istočnom Sarajevu o imenovanjima.

Kazao je da SNSD ne prihvata da se u segmentima, već cjelovito riješavaju problemi putem izmjena zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću (VSTV), o javnim nabavkama te o sukobu interesa, o kojima će predložiti zakone.

Tvrdi da postoji opostrukcija u imenovanjima kadrova na nivou BiH te da se mora ispoštovati ravnopravnost.

- Nama preostaje jedino da kažemo SDA - kada imenujemo ove ljude onda ćemo imenovati vašeg ministra – ustvrdio je on podsjetivši da su srpski kadrovi prošli konkursnu proceduru za popunu mjeta u SIPA-i i RAK-u.

Upozorio je i da je epidemiološka situacija u RS veoma složena i da ostavlja posljedice na ekonomskom planu.

Dodik je dodao i da je zdravstveni sektor izložen pritiscima zbog porasta broja zaraženih virusom korona, te da s ciljem suzbijanja širenja virusa korona ostaju na snazi sve mjere, koje se moraju poštovati, uključujući i nošenje zaštitnih maski i na otvorenom prostoru u većim grupama.

Izvršni komitet SNSD-a traži mjere odgovornosti menadžmenta bolnice i Doma zdravlja u Bijeljni, zbog velikog broja zaraženih zdravstvenih radnika, odnosno zbog neodgovornog ponašanja.

Govoreći o ekonomskoj situaciji u tom bh.entitetu, Dodik je rekao da je bruto domaći proizvod od 1. januara do 30. juna ove godine pao za 3,3 posto.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo