0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

09.12.2020 / 20:01 Intervjui - Anel Kljako za Vijesti.ba

Pobjedom na izborima Mostarci će reći odlučno 'ne' politici hrvatskog stolnog grada

Pobjedom na izborima Mostarci će reći odlučno 'ne' politici hrvatskog stolnog grada
Foto: Vijesti.ba

Svi politički potezi koje vuče HDZ posljednjih dvadesetak godina jesu pokušaji da Mostar bude stolni grad svih Hrvata.

Poručuje ovo u intervjuu za Vijesti.ba Anel Kljako predsjednik KO SBB-a HNK i kandidat “Koalicije za Mostar” na Gradskoj listi na predstojećim lokalnim izborima.

Kakvim biste ocijenili dosadašnji dio kampanje, kakve su povratne informacije od građana?

KLJAKO: U ovim izazovnim epidemiološkim uslovima, mi u “Koaliciji za Mostar” smo se odlučili na drugačiji pristup kampanji. Smatrali smo da je potrebno doprijeti do svakog građanina i zbog toga smo se odlučili na kampanju od vrata do vrata . Svi kandidati i aktivisti šetaju ulicama Mostara u prepoznatljivim plavim jaknama i razgovaraju sa građanima o važnosti izlaska na izbore i podršci kandidatima Koalicije. Ovakav vid kampanje nudi građanima mogućnost direktne interakcije sa kandidatima, a kandidatima da na najbolji mogući način predstave svoje ideje i programe. Sve se odvija poštujući propisane epidemiološke mjere i stavljajući zdravlje građana na prvo mjesto. U prvih petnaest dana kampanje pokucali smo gotovo na svaka vrata u Mostaru i razgovarali sa ljudima. Plebiscitarna podrška dr. Guzinu za gradonačelnika je nešto što nam daje motiv da radimo još jače u preostalih 15 dana kampanje. Čak i oni građani koji nam upute i poneku kritiku sretni su što smo došli do njih i razgovarali.

Za kakav se Mostar zalaže “Koalicija za Mostar” i protiv čega se bori?

KLJAKO: Prije 100 godina naša politička i vjerska inteligencija se borila za konzumiranje  vjerskih prava. Nakon jednog vijeka mi se danas borimo, u političkom evolucijskom toku za politička prava. Šta to znači?

Angažujemo se da građani Mostara  postanu politički subjekt  a ne objekt politike. Da građani Mostara budu aktivni u političkom životu grada Mostara. Da građani svojom voljom biraju i budu birani. Da građani Mostara mogu imati otvoreniji pristup svojim izabranim predstavnicima. Da ne budu kontrolisani, nego da oni kontrolišu kako se troši novac koji izdvajaju za gradsku upravu. Da građani Mostara žive u svom multietničkom i multikulturnom gradu kao što su stoljećima prije uz zaštitu osnovnih prava i sloboda. Mostar je oduvijek bio kulturni, sportski , ekonomski i obrazovni centar BiH i mi želimo da vratimo Mostar na njegovu prirodnu poziciju.

Kampanja HDZ-a se, barem za sada, zasniva na porukama da je Mostar stolni hrvatski grad. Kakav je Vaš komentar?

KLJAKO: Svi politički potezi koje vuče HDZ posljednjih dvadesetak godina jesu pokušaji da Mostar bude stolni grad svih Hrvata. O tome svjedoče i nazivi ulica u Mostaru i prefiksi ispred javnih preduzeća i javnih ustanova , pa čak i prefiksi ispred sportskih klubova . Nama u Koaliciji su jasne i poznate namjere i politike HDZ-a i mi im odlučno poručujemo neće vam proći. Danas je na sceni čak vrlo opasna sprega HDZ-a i SNSD-a, koji nastoje svojim koordiniranim političkim djelovanjem minimizirati Bošnjački politički faktor u Mostaru.  Njihova nastojanja su da svedu Bošnjački politički faktor na politički objekt, na političku žrtvu u Mostaru. Snažna podrška Koaliciji u koju ne sumnjamo će razbiti njihove nakane. Mi u Koaliciji za Mostar imamo odgovor na njihove politike.

Kakav je odnos između probosanskih snaga, Koalicije i Bh. bloka?

KLJAKO: Odnosi između probosanskih snaga u Mostaru su korektni. Cijenim da nam je zajednički interes zdrava i funkcionalna vlast u Mostaru, koja će se znati nositi sa izazovima koji nas očekuju.

Kakvu izlaznost očekujete i koja je poruka građanima Mostara?

KLJAKO: Smatram da će  građani Mostara prepoznati važnost trenutka i bez obzira na izazove koje nosi epidemija COVID-19 , izaći na izbore i dati svoj glas boljoj budućnosti. Očekujem da će građani Mostara reći odlučno ne politici hrvatskog stolnog grada i nejednakopravnosti. Mi očekujemo izlaznost u Mostaru preko 50 %.

Na kraju, kakav rezultat očekujete i kakve su šanse da Mostar dobije probosanskog gradonačelnika nakon 16 godina vladavine gradonačelnika iz HDZ-a?

KLJAKO: Ovo su jedni od rijetkih momenata kada je probosanska politika zaboravila partikularne političke interese i stavila državne interese na prvo mjesto. Od trenutka kada je predsjednik Fahrudin Radončić pozvao na formiranje jedinstvene koalicije u Mostaru u nama se probudila nada da će gradonačelnik biti iz reda probosanskih stranaka. Svakim danom smo sve bliže tom cilju. Pozitivna emocija kojom nam gradani vraćaju našu komunikaciju ,čine nas sigurni u pobjedu. Naši timovi za analitiku procjenjuju da ako izlaznost bude iznad 52 procent, omjer u gradskom vijeću će biti 20 u korist probosanskih snaga naspram 15.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo