°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

27.09.2022 / 15:46 Ekonomija - Resorni ministar

Džindić: Pretis iz Vogošće se vratio na staru stazu uspjeha

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić sa svojim timom posjetio je danas fabriku namjenske industrije Pretis Vogošća, i održao sastanak sa Upravom Pretisa na čelu sa direktoricom Almirom Zulić.

Direktorica je upoznala ministra sa poslovanjem, novim ugovorima i napretkom Pretisa u posljednjem periodu, kao i planovima za budućnost.

- Plan vraćanja Pretisa na stare staze slave i uspjeha polako daje rezultate, tako da se možemo pohvaliti izuzetnim, rekao bih i nevjerovatnim, dostignućima koji polako pokazuju potencijal Pretisa. Toga smo bili svjesni sve vrijeme i, uprkos snažnim opstrukcijama, radili na razvoju i ove kompanije namjenske industrije - izjavio je ministar Džindić.

Podsjetio je da je ‘Pretis na početku mandata imao ugovor od 20 miliona KM, dok je samo u posljednjoj godini potpisao ugovore u vrijednosti od pola milijarde KM’, i dodao da je ‘broj radnika uvećan za 200, nema zaostalih primanja i možemo reći da su krizna vremena daleko iza ove fabrike’.

- Reorganizaciju koju sam započeo u Pretisu kao direktor prije ministarskog mandata, nastavila je i nova Uprava, što smo pomno pratili iz Ministarstva. Postignuti rezultati pokazuju u kojem smjeru treba da se kreće cjelokupna namjenska industrija - objasnio je Džindić.

- Posebno mi je drago što smo u mogućnosti da brigu o radnicima pokažemo tako što će Uprava do kraja sedmice predložiti isplatu jednokratne pomoći radnicima u iznosu od jedne prosječne plate Federacije BiH, odnosno 1.080 KM zbog krize i rasta cijena, a u skladu sa Uredbom Vlade FBiH - zaključio je Džindić.

Direktorica Zulić je naglasila da je plan održati i razvijati proizvodnju i u narednom periodu, što je moguće samo uz podršku ministra Džindića.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo