15°C
Mostar 22°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C

20.11.2023 / 15:40 Politika - PSBiH

Obavljena rasprava o prijedlozima zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH

Obavljena rasprava o prijedlozima zakona o prestanku važenja zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH
Foto: FENA

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine prihvatio je zahtjev poslanika Milorada Kojića (SNSD) da Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH i Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, razmatra po hitnom postupku.

Predloženim zakonima je definirano da danom stupanja na snagu tih zakona prestaju da važe Zakon o Tužilaštvu i Zakon o sudu BiH.

Kojić je pojasnio da se radi o vrlo jednostavnim zakonima koji sadrže dva člana.

Govoreći o razlozima za donošenje zakona o prestanku važenja Zakona o Tužilaštvu BiH, kazao je da je nametnutom odlukom visokog predstavnika Paddya Ashdowna, Tužilaštvo BiH osnovano Zakonom o Tužilaštvu BiH.

- Visoki predstavnik je protivpravno, na osnovu Aneksa 10. i Bonskih ovlaštenja osnovao instituciju na nivou BiH, odnosno Tužilaštvo BiH. Niti Aneksom 10, niti Bonskim ovlaštenjima nije predviđeno pravo visokog predstavnika da preuzima ulogu ni zakonodavca, ni ustavotvorca, te da osniva institucije, kako na nivou BiH, tako i na entitetskom nivou - naveo je Kojić.

Poslanik Nenad Grković (Klub poslanika SDS - PDP - Za pravdu i red) je pitao Kojića, ako je sve kako je on naveo, "ako je sve neustavno, nelegalno, zašto je SNSD glasao za prenošenje nadležnosti, odnosno za formiranje ovoga i suda i tužilaštva".

- Kako su to oni odjednom promijenili svoje mišljenje i kako odjednom taj sud i to tužilaštvo ne valja. Kada se to tužilaštvo i taj sud usudilo da pokrene postupak protiv samo jednog čovjeka, odjednom sada ništa ne valja, odjednom su sve to greške. Tada ste bili 'dašak vjetra na Balkanu' i tada vam to nije smetalo. I sve ostale nadležnosti koje ste prenijeli na nivo Bosne i Hercegovine sa nivoa RS-a, tada vam nije ništa smetalo, a nakon 20 godina sad odjednom je sve to velika greška - naveo je Grković.

Odgovorio mu je Kojić koji je kazao da se on i u svom profesionalnom radu zalagao za ukidanje samog Tužilaštva i Suda BiH, tako da je njegovo puno pravo da predloži ovaj zakon.

- Ovdje sjedi jedna grupa poslanika koja smatra da treba da se ukinu Tužilaštvo i Sud BiH. Ja sam se za to zalagao 10 godina prije, ali nisam imao priliku, jer nisama bio poslanik u prošlom sazivu. Sada sam poslanik pa sam imao priliku da predložim ovaj zakon - naveo je Kojić.

On je, obrazlažući Prijedlog zakona o prestanku važenja Zakona o Sudu BiH, kazao da je obrazloženje potpuno identično kao obrazloženje prijedloga zakona o Tužilaštvu BiH, jer su osnovani na identičan način.

Nije bilo interesa za poslaničku diskusiju o predloženom zakonu, a izjašnjavanje će uslijediti po okončanju rasprave o svim tačkama dnevnog reda.

Poslanici su se izjašnjavali i o zahtjevu Nihada Omerovića da se Prijedlog zakona o dopuni Zakona o strancima razmatra po hitnom postupku. Međutim, zbog nedostatka entitetske većine prilikom glasanja, ovaj zahtjev je upućen Kolegiju na usaglašavanje.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo