23.10.2024 / 20:06 Politika - U režiji HDZ-a i NS

Uprkos stavu Ambasade SAD: Parlament imenovao revizore koji nisu revizori!

Uprkos stavu Ambasade SAD: Parlament imenovao revizore koji nisu revizori!
Foto: Vijesti.ba
Predstavnički dom Parlamenta FBiH imenovao je danas generalnog federalnog revizora i njegovog zamjenika.

'Za' je glasao 51 zastupnik, 'suzdržanih' je bilo tri, te 17 glasova 'protiv'.

Na funkcije su imenovane osobe koje su bile favoriti Naše stranke i HDZ-a BiH - Mirza Kudić za generalnog revizora i Nina Džidić za zamjenicu generalnog revizora.

Tako je naglašeno i tokom rasprave.

- Ja ne znam gospodine Miokoviću kako ste izabrali ovog čovjeka Kudića. On nema nikalvo iskustvo u reviziji. Pripravnik u stručnoj službi, dvije godine, i pazite covjek je napisao da je kandidat za magistra. Kandidat za magistra, jel ovo moguće. Danas kandidat za revizora. Jel moguće da je ovo čovjek priložio i da ste vi gospodine Miokoviću prihvatili, rekao je Mahir Mešalić iz DF-a.

Oba kandidata, kako je ranije objavljeno u medijima, nemaju ni iskustvo ni certifikate javnih ovlaštenih revizora. Kudić je višegodišnji službenik u Parlamentu FBiH, dok je Džidić navodno kćerka ranijeg višegodišnjeg zamjenika generalnog revizora FBiH Branka Kolobarića odnosno kuma predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića.

Na današnjoj raspravi zastupnik DF-a Mirza Čelik napomenuo je da je zbog ovog imenovanja upozorenje izdala Ambasada SAD.

Naime, imenovanje se desilo uprkos upozorenju odnosno zahtjevu Ambasade SAD-a u BiH da se preispita cijeli proces. Iz Američke ambasade poručili su da je "Ured za reviziju je nepolitičan i ne smije podržavati ili biti u vezi sa bilo kojom političkom strankom".


(Vijesti.ba)

Izdvajamo