7°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka °C
Bihać 10°C

12.02.2024 / 11:12 Svijet - Tel Aviv

Netanyahu: Izrael će nastaviti pritisak do potpune pobjede

Netanyahu: Izrael će nastaviti pritisak do potpune pobjede
Foto: Agencije

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je danas da Izrael neće propustiti nijednu priliku da oslobodi još taoca iz Gaze, naglasivši da je vojni pritisak do "potpune pobjede" nad Hamasom potreban za ispunjavanje tog cilja.

To je saopćenje objavljeno nakon što su izraelske specijalne snage oslobodile dvoje taoca u operaciji u Rafahu, gradu u Pojasu Gaze blizu granice s Egiptom.

"Samo nastavak vojnog pritiska, do potpune pobjede, rezultirat će oslobađanjem svih naših taoca. Nećemo propustiti nijednu priliku da ih vratimo kući", rekao je Benjamin Netanyahu u izjavi. "Pozdravljam naše hrabre vojnike u odvažnoj akciji koja je dovela do njihovog oslobađanja", dodao je.

Posljednjih mjeseci Rafah je postao grad u koji se smjestila većina palestinskih izbjeglica koji su ostali bez domova nakon izraelskog bombardiranja sjevernog dijela Pojasa Gaze te se u njemu prema procjeni Ujedinjenih naroda trenutačno nalazi 1.4 miliona ljudi.

Izrael je ranije objavio da planira ofanzivu na taj grad usprkos protivljenju međunarodne zajednice i humanitarnih organizacija, pa i Sjedinjenih Država kao najvećeg saveznika. No obećao je siguran prolaz za civile. Ministarstvo zdravstva Hamasa objavilo je u ponedjeljak da je u izraelskoj operaciji na Rafah poginulo najmanje 67 Palestinaca.

(Vijesti.ba/HINA)

Izdvajamo