1°C
Mostar 10°C
Tuzla 3°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C

03.03.2024 / 16:31 Svijet - Traju bombardovanja

Nastavak pregovora u Egiptu: Hoće li se postići primirje u Gazi tokom Ramazana?

Nastavak pregovora u Egiptu: Hoće li se postići primirje u Gazi tokom Ramazana?
Foto: Ilustracija / Profimedia
Pregovori sa ciljem postizanja primirja između Izraela i Hamasa tokom Ramazana u Pojasu Gaze, gdje traju smrtonosna izraelska bombardovanja a stanovništvu prijeti glad, nastavljeni su danas u Kairu. Prema egipatskom provladinom mediju, u glavni grad Egipta stigli su predstavnici Katara i Sjedinjenih Država.

Tamo bi im Hamasovi izaslanici trebali "dati odgovor na prijedlog iz Pariza" s kraja januaraa, kazao je izvor blizak pokretu. Prijedlog zemalja posrednika - Katara, Sjedinjenih Država i Egipta - odnosi se na šestosedmičnu pauzu u borbama i oslobađanje 42 taoca koje se drži u Gazi u zamjenu za Palestince koji su u izraelskim zatvorima, prenosi HINA.

Cilj je doći do primirja prije početka Ramazana koji počinje 11. marta ove godine. Američki zvaničnik rekao je jučer da je Izrael "manje-više" prihvatio dogovor o primirju u Gazi, prebacivši lopticu na "Hamasov teren".
 
"Dogovor je na stolu. Izraelci su manje-više prihvatili. Prekid vatre u Gazi od šest sedmica mogao bi već danas početi ako Hamas pristane osloboditi tačno definisanu kategoriju ranjivih talaca", rekao je američki zvaničnik uoči nastavka pregovora.

Primirje bi moglo biti potpisano kroz 24-48 sati ako Izrael prihvati zahtjeve Hamasa, kazao je za agenciju France presse visoki zvaničnik Hamasa koji je želio ostati neimenovan. Oni uključuju "povratak raseljenih Palestinaca u sjeverni dio Gaze i povećanje humanitarne pomoći" na "400 do 500 kamiona dnevno", dodao je, u usporedbi s oko 80 koliko ih trenutno dolazi.

U zamjenu za oslobađanje talaca palestinski pokret također zahtijeva konačan prekid vatre i povlačenje izraelske vojske iz Gaze. Vijeće sigurnosti UN-a upozorilo je u subotu na važnost zaštite palestinskih civila u Pojasu Gaze nakon smrtonosnog incidenta sa dostavom humanitarne pomoći.

Države članice Vijeća sigurnosti izrazile su zabrinutost zbog izvještaja o stradanjima Palestinaca tokom dolaska konvoja pomoći na sjever Pojasa Gaze. Hamasovo ministarstvo zdravstva u Gazi optužilo je izraelske vojnike da su u četvrtak ubili 104 osobe i ranili 760 dok je pomoć bila dijeljena Palestincima.

Zbog poteškoća sa dopremom humanitarne pomoći kopnenim putem, američka vojska u subotu je prvi put spustila humanitarnu pomoć u Gazu iz zraka. U Rimu, papa Franjo je pozvao da se zajamči siguran pristup humanitarnoj pomoći za stanovništvo koje ju hitno treba.
U gotovo pet mjeseci u izraelskim vojnim akcijama u Pojasu Gaze smrtno je stradalo 30.410 ljudi, većinom civila, objavilo je u nedjelju Hamasovo ministarstvo zdravstva. Početak rata potaknuo je napad bez presedana koji su 7. oktobra u južnom Izraelu izveli Hamasovi komandosi, a rezultovao je pogibijom najmanje 1160 ljudi, većinom civila.

Istovremeno je oteto oko 250 ljudi, a po izraelskim izvorima, u Pojasu Gaze još uvijek se drži 130 talaca te se vjeruje da je 31 mrtav. Primirje krajem novembra omogućilo je da se u zamjenu za 240 palestinskih zatočenika oslobodi 105 talaca.

Sukob je prouzrokovao humanitarnu katastrofu, a glad je "gotovo neizbježna" za 2,2 miliona ljudi, veliku većinu stanovništva Gaze, prema Jensu Laerkeu, glasnogovorniku OCHA-e, agencije Ujedinjenih naroda za koordinaciju humanitarnih poslova. Izrael je obećao uništiti Hamas koji smatra terorističkom organizacijom, kao i SAD i EU.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo