12°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

29.03.2024 / 13:27 Crna hronika - Osnovni sud

Brčko: Osuđen na šest mjeseci zbog bludne radnje prema djevojčici (9)

Brčko: Osuđen na šest mjeseci zbog bludne radnje prema djevojčici (9)
Foto: Dragan Deanovic

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dokazalo je krivicu 61-godišnjeg muškarca, optuženog da je 2019. godine u Brčkom, učinio bludne radnje prema devetogodišnjoj djevojčici.

Za bludne radnje prema djetetu, čijeg je uzrasta bio potpuno svjestan, on je pred Osnovnim sudom u Brčkom, nepravosnažno osuđen na kaznu zatvora od šest mjeseci. 

Tužilaštvo Distrikta procesuiralo je M. M, jer je u julu 2019. godine potpuno svjestan njenog uzrasta, u namjeri da zadovolji svoju seksualnu pohotu, od žrtve tražio da ga dodiruje po intimnim dijelovima tijela i rukom je dodirnuo po lijevoj nadbutini. S obzirom na razvojni period djetinstva, kod žrtve je postupak optuženog izazvao osjećaje straha, uznemirenosti i ugroženosti, koji su se manifestovali i u obliku postraumatskih stresnih reakcija - zaključeno je u optužnici.

Intenzivno postupajući na rješavanju slučaja, Tužilaštvo je u saradnji s Policijom distrikta Brčko, odmah otkrilo i privelo osumnjičenog, te sprovelo istragu nakon čega je protiv njega ubrzo podiglo optužnicu za krivično djelo Bludne radnje (iz člana 205 stav 2 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH. Pošto je potvrdio optužnicu, Osnovni sud distrikta Brčko održao je glavni pretres tokom kojeg je Tužilaštvo u cijelosti dokazalo optužbe i krivicu optuženog.

Sud je zatim donio nepravosnažnu osuđujuću presudu izrekavši mu kaznu zatvora od šest mjeseci.

Cijeneći da se kaznom zatvora u toj visini ne mogu ostvariti ciljevi specijalne i generalne prevencije krivičnih sankcija, Tužilaštvo će ovu sudsku odluku pobijati žalbom, koju može izjaviti i optuženi. Imajući u vidu stepen društvene opasnosti ovakvih krivičnih djela na štetu djece, Tužilaštvo u okviru svojih nadležnosti nastoji doprinijeti oštrijoj kaznenoj politici i strogom kažnjavanju njihovih počinilaca.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo