7°C
Mostar 12°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 8°C

24.04.2024 / 16:25 Svijet - Niz projekata

Scholz i Sunak najavili produbljivanje vojne saradnje

Scholz i Sunak najavili produbljivanje vojne saradnje
Foto: X
"U praksi mi već i sad intenzivno sarađujemo na čitavom nizu projekata poput novog artiljerijskog sistema, oklopnog vozila Boxer, kao i kod Evropskog nebeskog štita te Eurofighter aviona", rekao je Olaf Scholz nakon susreta s Rishijem Sunakom.

Obje zemlje su objavile zajednički dogovor u kojem se govori o produbljivanju saradnje u vojno-odbrambenom sektoru i to posebno na području "operativne i industrijske saradnje", prenosi HINA.

Sunak je rekao kako su Njemačka i Velika Britanija preuzele "veliku odgovornost za zajedničku sigurnost". Britanski premijer, kojem je ovo nastupna posjeta Berlinu, pohvalio je i njemački angažman oko Ukrajine.
 
"Nemoguće je previdjeti činjenicu da je Njemačka, pored Velike Britanije, najvažnija podrška Ukrajini", rekao je Sunak, koji je tom prilikom posebno istakao njemačku isporuku proturaketnog sistema Patriot Ukrajini.

Njemački kancelar Scholz je istovremeno ponovno odbacio mogućnost isporuke projektila Taurus Ukrajini.

"Mi ostajemo pri svojoj dosadašnjoj odluci", rekao je Scholz i dodao kako je Evropa i bez Taurusa najveći vojni podržavatelj Ukrajine.

Uoči susreta Sunak-Scholz opoziciona demokršćanska Unija CDU/CSU apelirala je na Sunaka da tokom razgovora pokuša uvjeriti Scholza da promijeni mišljenje oko isporuke Taurusa.

Scholz je već u nekoliko navrata objasnio kako isporuka Taurusa na bi bila moguća bez učestvovanja njemačkih vojnika u ratu u Ukrajini što se želi izbjeći pod svaku cijenu.

Sunak i Scholz su tokom svog susreta govorili i o produbljivanju saradnje na polju energetike i borbe protiv organizovanog kriminala.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo