21°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 22°C

10.06.2024 / 07:19 Svijet - Nakon glasanja

Evo kako će izgledati novi sastav Evropskog parlamenta

Evo kako će izgledati novi sastav Evropskog parlamenta

Na izborima za Evropski parlament, prema preliminarnim rezultatima, najbolji rezultat postigla je Evropska narodna partija sa 191 poslaničkim mjestom. Socijalističko-demokratska koalicija osvojila je 135 mjesta u Evropskom parlamentu.

Grupa Obnovimo Evropu osvojilia je 83 mandata, Zeleni 53, dok je grupa Identitet i demokratija osvojila 57. Evropski konzervativci i reformisti osvojili su 71 mandata, a Ljevica 35.

Pravo glasa na izborima za EP imalo je oko 370 miliona građana EU, a danas su na birališta izašli državljani oko 20 država članica EU. Na izborima, koji su počeli u četvrtak 6. juna, prethodno su glasali građani Nizozemske, Irske, Češke, Slovačke, Letonije i Malte, dok je u Italiji glasanje počelou subotu , a nastavilo se i u nedjelju.

Izbori predstavljaju ključni momenat u demokratiji EU - daju građanima pravo glasa i mogućnost da izaberu poslanike koji će ih tu predstavljati. Takođe, rezultat ovog glasanja će se odraziti i na izvrsnost šireg funkcionisanja evropske zajednice.

Naime, uticaće na to ko će sve biti budući lider institucija EU: Evropske komisije, Evropskog savjeta i visokog predstavnika EU za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku.

Prema novim preliminarnim rezultatima glasova i izlaznim anketama (zavisno od zemlje) objavljenim na sajtu EU, Evropska narodna partija (EPP) osvojiće 191 mjesto u parlamentu, dok će Naprednom savezu socijalista i demokrata (S&D) pripasti 135 poslaničkih mjesta. Osamdeset tri poslanička mjesta za Obnovimo Evropu, a 71 ide grupi Evropskih konzervativaca i reformista (ECR).

Desničarska poslanička grupa Identitet i demokratija (ID) mogla bi da osvoji 57 mjesta u Evropskom parlamentu, Zeleni/EFA 53 i Evropska ujedinjena ljevica - Nordijska zelena ljevica 35. Novoizabrani članovi koji još nisu u savezu ni sa jednom grupom mogli bi da osvoje 50 poslanička mjesta, a nezavisni članovi 45.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo