14°C
Mostar 20°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 20°C
Bihać 17°C

16.06.2024 / 23:28 Svijet - Četiri države

Istočna Evropa se naoružava: Evo šta nabavljaju

Istočna Evropa se naoružava: Evo šta nabavljaju
Foto: Agencije
Zbog rata u Ukrajini nekoliko istočnoevropskih saveznika namjerava kupiti nove tenkove nakon dugogodišnjeg zanemarivanja, kako bi se bolje naoružala ako za to bude potrebe.

Njemački, južnokorejski i američki proizvođači intenzivno se takmiče za narudžbe iz Češke, Poljske, Rumunije i Slovačke.

Slovačka je nedavno otkrila planove za kupovinu novih tenkova, a navodno ih žele nabaviti 104. Potencijalna kupovina mogla bi značajno povećati kapacitete njezinih kopnenih snaga, koje se trenutno oslanjaju na oko 30 zastarjelih sovjetskih tenkova T-72M1 te polovnih tenkova Leopard 2A4 koje im je donirala Njemačka.

Tačnije, donirala je 15 'Leoparda' Slovačkoj, nakon što je prvospomenuta dala svojih 30 BVP-1 borbenih vozila pješaštva Ukrajini. 'Ministarstvo odbrane Slovačke planira nabaviti glavne borbene tenkove', rekao je glasnogovornik ministarstva za Defense News, napominjući da je 'unutrašnja analiza tržišta i mogućih metoda nabave u toku.'

Glasnogovornik je dodao da ministarstvo 'trenutno nema nikakvih ponuda, jer još nije najavilo nikakav postupak odabira ili javni konkurs za nabavku tenkova.'

Najnovija najava dolazi dok Češka napreduje u pregovorima s Njemačkom za zajedničku nabavku tenkova Leopard 2A8. U decembru 2023., češka ministrica odbrane Jana Černochová izjavila je da vlada traži povoljniju cijenu i brže vrijeme isporuke od KNDS-a, francusko-njemačkog proizvođača.

Dana 12. juna, češki premijer Petr Fiala objavio je da je njegova vlada odobrila plan za narudžbu do 77 tenkova Leopard 2A8 za češku vojsku.

'Vojska Češke Republike mogla bi imati tešku brigadu opremljenu s više od 120 tenkova Leopard 2A4 i 2A8 nakon 2030. godine. Vlada je odobrila namjeru Ministarstva odbrane za nabavku 61 tenka Leopard 2A8 s opcijom za dodatnih 16 tenkova', navodi se u saopćenju premijerovog ureda.

'Uz to, vojska već ima 15 tenkova Leopard 2A4, isti broj će uskoro donirati Njemačka, a Češka namjerava kupiti još 15 pod povoljnim uslovima', dodaje se u saopćenju.

Lokalni mediji saopćili su da je slovački ministar odbrane Robert Kaliňák već razgovarao o uključivanju odbrambene industrije svoje zemlje u proizvodnju tenkova Leopard 2A8. Za Slovačku, pridruživanje planiranoj njemačko-češkoj nabavci tih tenkova moglo bi donijeti potencijalne koristi, piše Defense News.

U međuvremenu, Rumunija se priprema nabaviti M1A2 SEPv3 Abrams za svoje kopnene snage nakon što je američki State Department odobrio potencijalnu stranu vojnu prodaju 54 takva tenka, koje je proizveo General Dynamics Land Systems, zajedno s borbenim vozilima i drugom opremom. Američka agencija za odbrambenu sigurnost i saradnju saopćila je da planirana nabavka vrijedi oko 2,53 milijarde dolara. Međutim rumunski promatrači očekuju da će konačna vrijednost biti značajno niža.

U aprilu 2022. godine, Poljska je potpisala ugovor vrijedan oko 4,75 milijardi dolara za nabavku M1A2 SEPv3 Abrams s povezanom opremom. Poljska planira nabaviti ukupno 250 ovih tenkova. Osim Abramsa, Rumunija također razmatra nabavku južnokorejskih tenkova K2 Black Panther koje proizvodi Hyundai Rotem. Poljska je također nabavila ovaj tip tenka.

Alexandru Georgescu, analitičar za sigurnost i odbranu sa sjedištem u Bukureštu, rekao je za Defense News da će se Rumunija vjerovatno odlučiti za nabavku južnokorejskih tenkova nakon nedavnih ispitivanja vozila.

'Nedavno smo imali izložbena ispitivanja na poligonu Smârdan blizu grada Galați', rekao je Georgescu. 'Tenk K2 Black Panther testiran je 17. maja', dodao je analitičar.

Poljska je pokazala sklonost prema američkim i južnokorejskim tenkovima, zbog čega je Varšava nabavila rabljene M1A1 i nove M1A2 Abrams kao i K2 Black Panther. Međutim, zakletva nove centrističke vlade u decembru mogla bi otvoriti put za više evropskih projekata tenkova.

U maju 2024., OBRUM, podružnica poljske državne odbrambene divovske kompanije PGZ, najavila je da je spremna pridružiti se programu Evropskog odbrambenog fonda usmjerenom na razvoj novog glavnog borbenog tenka za Evropu.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo