31°C
Mostar 34°C
Tuzla 33°C
Banja Luka 31°C
Bihać 29°C

15.06.2024 / 11:33 Politika - Gnusne tvrdnje

Reakcije na Dodika i Jerusalem Post: Poremećen intervju, pun mržnje

Reakcije na Dodika i Jerusalem Post: Poremećen intervju, pun mržnje
Foto: Vijesti.ba/Ilustracija
Srećom, nismo vezani Dodikovim izjavama niti uređivačkom politikom Jerusalem Posta. Da jesmo, prestali bismo postojati…

Pod naslovom “Predsjednik Republike Srpske Dodik: Suživot sa muslimanima je nemoguć – ekskluzivno”, Jerusalem Post objavio je intervju s prvim čovjekom manjeg bh. entiteta.

Dodik u intervju ponovo negira genocid počinjen nad Bošnjacima u Srebrenici, te navodi kako Bosna i Hercegovina nikada nije bila država.

“Ne vole me na Zapadu, jer ja direktno govorim svoje mišljenje. Ali ako se osvrnemo na historiju, nikada nije bilo mirnog suživota Palestinaca i Jevreja, kao što nije moguć suživot između Muslimana i Srba ovdje, u Bosni i Hercegovini”, navodi Dodik u intervjuu.

Uslijedile su osude, kako sadržaja intervjua, tako i načina na koji je vođen.

Baronesa Arminka Helić poručuje kako je razočaravajuće vidjeti kako Jerusalem Post objavljuje ovaj intervju bez očigledne provjere činjenica ili osporavanja, dopuštajući da se tragedija holokausta i prezrenog terorističkog napada 7. oktobra pretvore u nacionalističku agendu.

Reagovao je i director MC Srebrenica Emir Suljagić.

“Objavljivanjem intervjua s Miloradom Dodikom, glavnim ruskim opunomoćenikom u Bosni, koji više služi kao plaćeni PR nego kao pravo novinarstvo, Jerusalem Post je dosegao novu nisku razinu neukusa, pridonoseći normalizaciji antimuslimanskog rasizma i mržnje. Činiti to nedugo nakon usvajanja rezolucije UN-a o obilježavanju genocida u Srebrenici pokazuje nedostatak profesionalizma, ljudskosti i pristojnosti. Srećom, nismo vezani Dodikovim izjavama niti uređivačkom politikom Jerusalem Posta. Da jesmo, prestali bismo postojati", navodi Suljagić.

Ragovao je i bivši ministar vanjskih poslova Kosova Petrit Selimi.

“Zaista dug i pomalo poremećen intervju sa Dodikom, korumpiranim malim fašistom, Putinoljubiv, bošnjački bahat. Zašto bi Jerusalem Post dao toliko prostora ovoj patetičnoj osobi koja prodaje mržnju kao sredstvo političkog opstanka i ličnog bogaćenja. Sramota", poručio je Selimi.

“Jerusalem Post uključuje ozloglašenog poricatelja genocida Milorada Dodika u svoju tekuću kampanju za redefiniranje genocida kao nečega što se dogodilo samo židovskom narodu", navodi politički analitičar Toby Vogel.

 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo