21°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 22°C

15.06.2024 / 19:12 Svijet - Kritike

Meloni: Putinov prijedlog o miru je čista propaganda

Meloni: Putinov prijedlog o miru je čista propaganda
Foto: X

Predsjednica italijanske vlade Giorgia Meloni je odbacila prijedloge ruskog predsjednika Vladimira Putina o mirovnim pregovorima s Ukrajinom, nazvavši ih propagandom.

"Ne čini mi se učinkovitim u sklopu prijedloga o pregovorima poručiti Ukrajini da se mora povući iz Ukrajine", ironizirala je Meloni na završetku konferencije za novinare održane nakon summita zemalja članica G7 koji se održao u Italiji.

"Čini se više kao propagandna inicijativa", dodala je.

Ranije je njemački kancelar Olaf Scholz ocijenio da zahtjevi koje je iznio ruski predsjednik izgledaju poput "diktiranja" mira.

Putin je u petak de facto kao uvjet za razgovore postavio predaju Ukrajine.

Zatražio je da Kijev odustane od svojih ambicija o pridruženju NATO-u i da povuče svoje snage iz regija Donjeck, Luhansk, Herson i Zaporižja, na koje Rusija polaže pravo.

Ovakva su stajališta uslijedila nakon što je u subotu u Švicarskoj započeo prvi summit o miru u Ukrajini, ali bez učešća Rusije.

I Kijev je ove sedmice iznio mogućnost održavanja drugog summita uz učešće ruskog izaslanstva koje bi dobilo "zajednički plan" od svih učesnika, rekao je šef Zelenskijevog kabineta Andrija Jermak.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo