21°C
Mostar 25°C
Tuzla 24°C
Banja Luka 26°C
Bihać 22°C

15.06.2024 / 20:29 Svijet - Poslana upozorenja

Širenje opasne bakterije u Japanu: Ishod može biti fatalan

Širenje opasne bakterije u Japanu: Ishod može biti fatalan
Foto: Unsplash
U Japanu se rapidno širi smrtonosna bakterija koja uzrokuje sindrom streptokoknog toksičnog šoka (STSS), a glavni grad Tokio postao je žarište ovog zabrinjavajućeg izbijanja.

Prema najnovijim podacima, zemlja je do sada zabilježila 977 slučajeva ove godine, što je nadmašilo prethodni rekord iz 2023. godine od 941 infekcije.

Bakterija streptokok grupe A brzo se širi te može izazvati širok spektar bolesti od tonzilitisa do teških invazivnih infekcija, poput nekrotizirajućeg fasciitisa ili "bolesti koja jede meso". Prema stručnjacima, takav porast može biti povezan s opuštanjem mjera socijalnog distanciranja nakon pandemije COVID-19, piše Telegraph.

U ekstremnim situacijama, bakterija streptokok grupe A može postati invazivna, prodirući duboko u meka tkiva i mišiće putem posjekotina i rana. Ova pojava zatim rezultira nekrotizirajućim fasciitisom.

Simptomi ove bolesti koja "jede meso" su groznica ili bolovi u mišićima te niski krvni pritisak, a nakon 48 sati mogu uslijediti i otkazivanje organa i septički šok. Ishod može biti fatalan ukoliko pacijent brzo ne primi antibiotike.

"Nije neuobičajeno da dođe do naglog porasta broja slučajeva. Može biti povezano s novim sojem bakterije", izjavio je Jon Cohen, profesor zaraznih bolesti na Medicinskom fakultetu u Brightonu i Sussexu.

U decembru 2022. Svjetska zdravstvena organizacija izdala je upozorenje nakon skoka invazivnih strep A infekcija, uključujući šarlah u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Irskoj, Holandiji i Švedskoj. U većini slučajeva zaražena su bila djeca.

"Epidemiološke mjere su ukidane u različito vrijeme diljem svijeta, što je dovelo do postupnog porasta slučajeva strep A. To je jedno od mogućih objašnjenja zašto Japan ove godine bilježi porast slučajeva", rekla je profesorica Shiranee Sriskandan, stručnjakinja za zarazne bolesti na Imperial College London.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo