21°C
Mostar 26°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 26°C
Bihać 23°C

15.06.2024 / 22:37 Svijet - Set pomoći

SAD šalje Ukrajini novih 1,5 milijardi dolara pomoći

SAD šalje Ukrajini novih 1,5 milijardi dolara pomoći

Na mirovnom samitu koji se održava u Švicarskoj, potpredsjednica SAD-a Kamala Harris, najavila je novu novčanu pomoć Ukrajini.

Kako je Harris navela, novac neće biti upućen ukrajinskoj vojsci. Sredstva će se moći koristiti za humanitarnu pomoć te za energetski sektor.

"Ove donacije će popraviti energetsku infrastrukturu oštećenu u ratu, proširiti proizvodnju energije, poticati investicije privatnog sektora i štititi energetsku infrastrukturu", izjavila je Bijela kuća u subotu.

"Ovi napori pomoći će Ukrajini da odgovori na najnovije napade Rusije na ukrajinsku energetsku infrastrukturu podržavanjem popravaka i obnove, poboljšavanjem otpornosti Ukrajine na prekide u snabdijevanju energijom i postavljanjem temelja za popravak i proširenje energetskog sistema Ukrajine."

Harris je također najavila da će, u saradnji s američkim Kongresom, State Department pružiti dodatnih 300 miliona dolara za ukrajinsku civilnu sigurnosnu pomoć kako bi podržali opremu za spašavanje života za ukrajinske graničare i policijske snage.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo