19°C
Mostar 27°C
Tuzla 23°C
Banja Luka 22°C
Bihać 19°C

17.06.2024 / 11:43 BiH - Drugi dan Bajrama

Akcija 'Kurbani 2024' uspješno se realizira na području Muftijstva travničkog

Akcija „Kurbani 2024“, kroz koju nadležne institucije Islamske zajednice provode organizirani otkup i osiguravaju kurbane za humanitarne potrebe i potrebe obrazovnih institucija u našoj zemlji, uspješno se realizira i na području Muftijstva travničkog.

Drugog dana Kurban-bajrama pratili smo realizaciju akcije „Kurbani 2024“ u Travniku, gdje se nalazi nekoliko klaonica. U sistemu u klaonicama je na desetine ljudi, koji brinu o svakom segmentu, od dovoženja životinja, depoa, klanja, do smještaja u rashladne komore. Mjesto podjele 'trećina' uplatiocima kurbana je Elči Ibrahim-pašina medresa.

„Drugi dan Bajrama realizacija akcije je u poodmakloj fazi. Danas se uveliko pripremaju trećine, koje se dijele našim uplatiocima.

Posjetili smo nekoliko naših klaonica, u kojima se intenzivno radi. Ovo je konkretna akcija, s konkretnim rezultatima. Sve što Islamska zajednica radi, akcija „Kurbani“ i svi drugi projekti, moraju imati sistem. Ova akcija ima kontinuitet, na ovoj akciji u Islamskoj zajednici rade ljudi koji imaju iskustva i po 30 godina u ovom poslu. Mi odgovorno tvrdimo da ono što nudimo, zadovoljava sve šerijatske standarde i sve veterinatsko-sanitarne norme, u što ste se i sami danas uvjerili“, izjavio je voditelj Odjela za kurbane Rijaseta Islamske zajednice dr. Bilal Memišević.

Muftija travnički dr. Ahmed-ef. Adilović ocijenio je da je akcija „Kurbani“ izuzetno organizovana, te da je vrlo važna kako za Elči Ibrahim-pašinu medresu, tako i da džematlije koje ne mogu žrtvovati kurban u vlastitoj režiji, nego emanet žrtvovanja kurbana daju Islamskoj zajednici.

„Taj broj džematlija se iz godine u godinu povećava, tako da se obezbijede dovoljne količne mesa za potrebe učenika Medrese. Sve je to dobro organizovano i kvalitetno urađeno. Postoje i komore za duboko zamrzavanje, u kojima meso ne gubi na kvaliteti. Ukoliko bude viška, onda se dio kurbanskog mesa dijeli javnim kuhinjama, bolnicama, vrtićima, i drugim udruženjima koja imaju potrebu za takvom vrstom pomoći“, objasnio je muftija Adilović.

Islamska zajednica kao odgovorna institucija izvršenju vjerskog propisa pristupa sistemski. U cjelokupni sistem uvezala je pojedince i institucije kojima ova akcija donosi značajne koristi i dobrobiti.

(Vijesti.ba / MINA)

Izdvajamo