14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

23.07.2024 / 14:29 Zanimljivosti - Preliminarni podaci

Copernicus: Nedjelja iza nas najtopliji dan ikad zabilježen

Copernicus: Nedjelja iza nas najtopliji dan ikad zabilježen
Foto: Profimedia
Svijet je u nedjelju, 21. jula postigao najvišu temperaturu ikad zabilježenu, pokazuju preliminarni podaci Copernicusa, programa Evropske unije za posmatranje Zemlje. Prosječna površinska temperatura u nedjelju je postigla 17,09 stepeni, što je nešto više od prošlog rekorda, zabilježenog u julu prošle godine – 17,08 stepeni.

Tokom protekle sedmice toplotni valovi zahvatili su Sjedinjene Države, Evropu i Rusiju, prenosi Reuters. Copernicus je toj novinskoj agenciji potvrdio da se čini da je prošlogodišnji rekord oboren. Podaci se prikupljaju od 1940. godine.

Prošle godine Zemlja je imala četiri dana zaredom koji su obarali rekorde, od trećeg do šestog jula. Klimatske promjene potaknute prvenstveno izgaranjem fosilnih goriva dovele su do ekstremnih vrućina na sjevernoj hemisferi, piše Reuters.

Od juna 2023. planeta svaki mjesec, njih 13 zaredom, bilježi rekordno tople mjesece u usporedbi s istim razdobljima iz godine prije, saopćio je Copernicus. Dio naučnika vjeruje da će 2024. stoga prestići 2023. kao najtoplija godina otkad se bilježe podaci. Klimatske promjene i kraj meteorološkog fenomena El Nina u aprilu ove su godine dodatno povisili temperature.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo