14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

24.07.2024 / 12:08 Fudbal - Mourinho mora odlučiti

Džeko postaje žrtva posebnog pravila u Turskoj?

Džeko postaje žrtva posebnog pravila u Turskoj?
Foto: X
Turski nogometni savez promijenio je pravilo o broju stranaca u svojoj prvoj ligi.

U ponedjeljak je dogovoreno da članovi Super Lige mogu imati 14 registrovanih stranaca u A ekipi (umjesto dosadašnjih 12), a 12 ih može participirati u zapisniku za utakmicu, od čega osam u prvom sastavu.

U Turskoj se svi igrači bez turskog pasoša vode kao stranci, što znači da mnoge ekipe često imaju problema koga uvrstiti na popis od 28 registrovanih igrača za sezonu.

Ovo je posebno zanimljivo u kontekstu viceprvaka Fenerbahčea, čiji su članovi Dominik Livaković i Edin Džeko. Livaković je neprikosnoveni član udarnih 11 Josea Mourinha, ali kapiten Džeko bi mogao izgubiti mjesto u sastavu nakon dolaska Sevillinog napadača Youssef En-Nesyrija, kojeg bi Fenerbahče trebao platiti oko 20 miliona eura, prenosi Index.hr.

On također zauzima mjesto stranca i njegovim dolaskom Fener trenutno ima 17 stranaca u rosteru. Međutim, neki igrači su već otpisani. Riječ je o Brazilcu Luanu Peresu, Egipćaninu Omaru Fayedu, Portugalcu Miguelu Crespu i Slovencu Mihi Zajcu. Vrlo je izvjesno da spomenuti igrači neće biti članovi Fenerbahčea u nastavku sezonu.

Čak i ako ostanu u klubu, Mourinho ih vrlo vjerovatno neće registrovati. S tog popisa moraju otpasti najmanje trojica kako bi Fener zadovoljio pravilo i ispoštovao brojku od 14 stranaca u ekipi. Nije poznato hoće li Mourinho posegnuti za još kojim strancem u prijelaznom roku.

U tom slučaju klub bi se mogao odreći Džeke ili Engleza Ryana Kenta, koji ne figurira kao ključna karika u Portugalčevim zamislima. Svi ostali stranci važni su članovi ili prvotimci Fenerbahčea.

U Hajduku se i dalje nadaju kako će Fenerbahče raskinuti ugovor s Džekom. Time bi splitskom klubu dovođenje BiH centarfora bilo znatno olakšano.

Popis stranaca u Fenerbahčeu:

Dominik Livaković (29), golman, Hrvatska

Alexander Djiku (29), stoper, Gana
Rodrigo Becao (28), stoper, Brazil
Luan Peres (30), stoper, Brazil
Omar Fayed (21), stoper, Egipat
Jayden Oosterwolde (23), lijevi bek, Holandija
Bright Osayi-Samuel (26), desni bek, Nigerija

Rade Krunić (30), vezni, Bosna i Hercegovina
Fred (31), vezni, Brazil
Miguel Crespo (27), vezni, Portugal
Miha Zajc (30), vezni, Slovenija
Sebastian Szymanski (25), vezni, Poljska

Allan Saint-Maximin (27), krilo, Francuska
Dušan Tadić (35), ofenzivni vezni, Srbija
Ryan Kent (27), krilo, Engleska
Youssef En-Nesyri (27), napadač, Maroko
Edin Džeko (38), napadač, Bosna i Hercegovina


(Vijesti.ba)

Izdvajamo