14°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 16°C

26.07.2024 / 06:32 Zanimljivosti - Pozamašna cifra

Otkriveno koliko godišnje zarađuje princ William

Otkriveno koliko godišnje zarađuje princ William
Foto: Ilustracija
Strani mediji raspisali su se o zaradi princa Williama. People piše da je uprihodio 27 miliona eura od vojvodstva Cornwall tokom financijske godine 2023.-2024.

Prema godišnjem izvještaju, vojvodstvo Cornwall, koje je William (42) naslijedio od svog oca, kralja Charlesa III., u septembru 2022., ulaganjima je ostvarilo dobit od 23,6 miliona funti (oko 27 miliona eura). Inače, uz imanje, William je od oca dobio i titulu vojvode od Cornwalla.

Izvještaj je također otkrio da je William naslijedio i titulu "pokrovitelja fudbalskog saveza". Tu je titulu prethodno nosila njegova baka, kraljica Elizabeta II. Dobio je i ovlasti nad Dobrotvornom organizacijom Welsh Guards i Kraljevskim poljoprivrednim udruženjem Cornwall te je imenovan predsjednikom Udruženja Victoria Cross i George Cross.

Službeno, Cornwall je privatno imanje koje služi Williamu, Kate i njihovoj djeci za "službene, dobrotvorne i privatne aktivnosti".

Procijenjeno je na više od milijardu funti, a osnovao ga je 1337. godine kralj Edward III. kako bi osigurao sredstva za nasljednika prijestolja za generacije koje dolaze. Fizički, pokriva otprilike 503 kvadratna kilometra zemlje širom Ujedinjenog Kraljevstva, što uključuje više od 20 okruga.

Sastoji se od "farmi za uzgoj stoke, stambenih i komercijalnih nekretnina, kao i šuma, rijeka, kamenoloma i obale".

(Vijesti.ba)

Izdvajamo