15.10.2024 / 11:01 Regija - Zbog litijuma

U Srbiji kreće ‘sveopći narodni ustanak’, najavljene blokade ulica

U Srbiji kreće ‘sveopći narodni ustanak’, najavljene blokade ulica
Foto: Agencije

Srbijanska opozicija organizovati će proteste širom Srbije nakon što zastupnici srbijanske Skupštine u četvrtak nisu usvojili izmjene zakona o rudarenju kojima bi se spriječilo iskopavanje litija u zapadnoj Srbiji. 

Lider Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je nakon sastanka s udruženjem "Ne damo Jadar" i Savezom ekoloških organizacija Srbije (SEOS) da slijedi "sveopći narodni ustanak protiv Rio Tinta".

Jovanović je u ime "Ekološkog ustanka" pozvao građane da "nadalje prate instrukcije i da se u što većem broju odazovu na blokade" te da se ne plaše jer će dobiti pravnu zaštitu", prenosi Beta.

Predsjednica srbijanske Skupštine Ana Brnabić kaže kako opozicija ima pravo na protest ali u skladu s ustavom, što znači da ne mogu uskraćivati druga prava građanima i to "pravo da odu na posao, da provedu mirno vrijeme s porodicom, da odvedu dijete u školu, ili bilo šta drugo".

"U Bruxellesu su Gretu Thunberg, koja stvarno vjeruje u borbu za bolji okoliš, uhapsil jer je jednu raskrisnicu htjela blokirati. Za razliku od nje, naši aktivisti su unikatni u svijetu. Mi imamo ekološke aktiviste koji dođu i svi puše k'o Turci na tim prosvjedima", rekla je Brnabić za televiziju Haapy.

Srbijanske vlasti suočile sa žestokim otporom rudarenju litija nakon što je Beograd s Evropskom unijom potpisao memorandum o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo