18.10.2024 / 14:30 Svijet - Pojas Gaza

UNIFIL osudio izraelske napade, pronašao dokaze o mogućem korištenju bijelog fosfora

UNIFIL osudio izraelske napade, pronašao dokaze o mogućem korištenju bijelog fosfora
Foto: Arhiv

Portparol mirovne misije UNIFIL u petak je osudio nekoliko direktnih, namjernih napada izraelskih snaga posljednjih dana i izjavio je da je pronašla dokaze o mogućoj upotrebi bijelog fosfora u blizini jedne od svojih baza.

- Moramo ostati, tražili su od nas da se pomaknemo - kazao je portparol UNIFIL-a Andrea Tenenti videovezom iz Bejruta.

- Devastacija i uništenje brojnih sela duž Plave linije, pa čak i van nje, šokantni su - kazao je, misleći na crtu koju su odredile Ujedinjene nacije i koja razdvaja Liban od Izraela i Golanske visoravni pod izraelskom okupacijom.

Upitan o obaranju drona u blizini njegovog broda kod libanske obale u četvrtak, rekao je: "Dron je dolazio s juga, ali je kružio oko broda i približavao se vrlo, vrlo blizu, nekoliko metara od broda."

Prema Tenentiju, istraga prije nekoliko mjeseci otkrila je "tragove moguće upotrebe bijelog fosfora" od strane izraelske vojske u blizini baze UNIFIL-a.

Dodao je da je Vijeće sigurnosti UN-a upoznato sa slučajem.

Municija s bijelim fosforom nije zabranjena kao hemijsko oružje i njena je upotraba - obično za izradu dimnih zavjesa, označavanje ciljeva ili paljenje zgrada – od strane izraelske vojske dokumentirana.

Obzirom da mogu uzrokovati ozbiljne opekotine i izazvati požare, međunarodne konvencije zabranjuju, međutim, njihovu upotrebu protiv vojnih ciljeva koji se nalaze među civilima, prenosi Reuters.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo