22.10.2024 / 21:40 BiH - Foto

Sevdalinka kao muzikoterapija oduševila djecu s invaliditetom u Tuzli

Danas je u Ateljeu „Ismet Mujezinović“ održana edukativna radionica „Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije“, u okviru manifestacije „Mjesec sevdaha u Tuzli.“ Ovo je jedan od načina da se kroz muzičke aktivnosti stvara dinamično okruženje učenja kod djece sa invaliditetom koje podstiče saradnju, komunikaciju i kreativnost.

- Muzika može stimulirati različite dijelove mozga, izazvati emotivne reakcije i pomoći u regulaciji emocija, poboljšanju komunikacije i socijalne interakcije. Kod djece i mladih sa invaliditetom, muzička terapija igra ključnu ulogu jer muzika može nadmašiti verbalne barijere i omogućiti djeci da izraze svoje emocije i misli na način koji je često intuitivniji i prirodniji – rekao je Dejan Milkunić umjetnički direktor Festivala sevdalinke na početku ovog druženja.

Projekt su zajednički realizirali: Udruženje muzičkih umjetnika TK, Centar za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“, JU Zavod za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla i Srednja muzička škola u Tuzli. Partneri projekta su Grad Tuzla i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

- Nama je izuzetna čast što smo dio ovog velikog Festivala sevdalinke koji jedini ovakav daje djeci sa invaliditetom mogućnost, da učestvuju i pokažiu ono što vole i što zaista rade. Centar „Koraci nade“ kroz svoje tretmane provodi terapije plesom i pokretom u okviru koje dajemo djeci koja motorički nisu sposobna da učestvuju u sekciji folklora da pjevaju sevdalinku i tako pokažu svoj talenat – rekla je Mirela Korlatović iz Centra „Koraci nade“

Više od pedeset štićenika Centra za djecu sa višestrukim smetnjama „Koraci nade“, Zavoda za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla, učenici Srednje muzičke škole u Tuzli prezentovali su svoja znanja i vještine u njegovanju tradicionalnih vrijednosti, u okviru radionice „Sevdalinka kao vrsta muzikoterapije za djecu sa invaliditetom“. Radionica je dio manifestacije „Mjesec sevdaha u Tuzli“, koja je predstavila sevdalinku kao sredstvo za poboljšanje fizičkog, emocionalnog, mentalnog i društvenog blagostanja djece sa invaliditetom.

- Naše sudjelovanje u ovoj manifestaciji govori o opredjeljenosti Grada Tuzle za podršku svim marginaliziranim grupama, pogotovo djeci sa invaliditetom i osobama sa invaliditetom – rekla je Asja Redžić pomoćnica gradonačelnika Tuzle za kulturu, sport, mlade i socijalnu zaštitu, ova interaktivna radionica stavlja sevdalinku kao dio kulturno historijskog nasljeđa za muzičku terapiju djeci sa invaliditetom, ali prije svega ono što je najvažnije razvija inkluziju i empatiju – dodala je ona.

Tuzla je odvijek bila rasadnik i grad bogate kulturne baštine, a manifestacija „Mjesec sevdaha u Tuzli“ odlična je prilika da Tuzla oživi kao stjecište sevdalijskih vrijednosti koje su dostupne svim građanima Bosne i Hercegovine, a pogotovo marginaliziranim grupama društva.

- Naše ministarstvo je podržalo ovaj projekat jer smatramo da je od velikog značaja za Tuzlanski kanton. Posebno što se radi o pjesmi sevdalinci koja je kandidovana za UNESCO listu kao kulturno historijsko nematerijalno blago Bosne i Hercegovine a u ovom slučaju se koristi za muzikoterapiju djece sa invaliditetom – pojasnila je Amela Mehmedović pomoćnica ministra za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona.

Udruženje muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona je na orginalan način, muzikom i sevdalinkom, djeci sa invaliditetom obezbjedilo prostor da pokažu svoju ljubav i znanje prema tradiciji na sebi svojstven način.

- Ovo što danas radimo za ovu djecu je jedna kap koju mi možemo da uradimo za njih. Uvijek će imati našu podršku i tokom godina samo ćemo širiti našu zajedničku saradnju sa udruženjima koja okupljaju djecu sa invaliditetom – rekla je predsjednica Udruženja muzičkih umjetnika Tuzlanskog kantona Ramiza Milkunić.

Ovo udruženje nominovalo je sevdalinku na UNESCO-vu listu, a nadaju se da do kraja ove godine će se znati i rezultat.

U okviru manifestacije “Mjesec sevdaha u Tuzli” slijedeće što nas očekuje, u četvrtak 31.10. je konferencija na kojoj će više od stotinu učesnika iz raznih društvenih sfera pokušati odgovoriti na pitanje, šta nakon što pjesma sevdalinka bude uvrštena na UNESCO listu, koji su naredni koraci.

Izložba slika na temu sevdalinke biće postavljena početkom novembra te sada već tradicionalno za kraj takmičarska veče Festivala sevdalinke 13.novembra na kojoj će biti izvedene nove pjesme napisane u duhu sevdalinke. I za sami kraj 14.11. revijalna noć Festivala sevdalinke „Sevdalinko u srcu te nosim“ na kojoj će se publici u BKC-u TK, predstaviti najpoznatiji izvođači sevdalinki iz cijelog regiona.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo