11°C
Mostar 16°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 13°C

24.02.2020 / 17:11 Politika - Ministrica vanjskih poslova BiH

Turković se zahvalila Pingu za pomoć Kine u proteklih 25 godina

Turković se zahvalila Pingu za pomoć Kine u proteklih 25 godina
Foto: Fena / Vijesti.ba
Zamjenica predsjedatelja Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković primila je danas u nastupni posjet veleposlanika Narodne Republike Kine u BiH Jija Pinga.

Ministrica Turković se zahvalila veleposlaniku Pingu za pomoć Kine u proteklih 25 godina, a koja se nastavlja i dalje, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ministrica je istakla da je potvrda značaja koji BiH pridaje odnosima s Kinom i sama činjenica da je tijekom posljednjih nekoliko godina realiziran značajan broj posjeta visokih i najviših bh. zvaničnika.

Konstatirano je da postoji obostrani interes da prijateljski odnosi naše dvije zemlje doprinesu jačanju postojećih ekonomskih odnosa, te otvore vrata bh. privrednicima za ostvarenje kvalitetnije suradnje.

Obostrano je iskazano zadovoljstvo uzlaznom putanjom političkih odnosa između BiH i Kine, kao i činjenicom da između dvije zemlje nema otvorenih pitanja, te da su dosadašnji odnosi primjer pravih prijateljskih relacija i suradnje.

Veleposlanik Ping je istakao da Ambasada NR Kine u Sarajevu planira tokom 2020. godine da organizira niz aktivnosti na obilježavanju 25. obljetnice od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Kine i BiH, te istakao da će manifestacije biti organizirane širom BiH.

Istakao je da aktualna situacija s pojavom epidemije koronavirusa u Kini ostaje ozbiljna, ali da se u većini provincija Kine situacija poboljšava u smislu povećanja broja oporavljenih, te usporavanja širenja na novooboljele.

Zahvalio na moralnoj podršci koju su kako politički lideri, tako i udruženja građana, studenti i stanovnici BiH uputili Kini i njenim nastojanjima da se spriječi daljnje širenje zaraze.

Veleposlanik se interesirao i za ministričino viđenje aktuelne političke situacije u BiH, te istakao da će Kina u svim aspektima podržati nastojanja naše zemlje za priključivanje Evropskoj uniji.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo