0°C
Mostar 5°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 3°C
Bihać 0°C

07.12.2022 / 11:02 Ostali sportovi - Lozana

MOK zaprijetio Afganistanu eliminacijom sa Olimpijskih igara 2024. zbog kršenja prava žena

MOK zaprijetio Afganistanu eliminacijom sa Olimpijskih igara 2024. zbog kršenja prava žena
Foto: Vijesti.ba

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) zatražio je od Afganistana siguran pristup sportu djevojkama i ženama ako ta zemlja želi učestvovati na Ljetnim olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine, javlja njemačka novinska agencija DPA.

MOK također zahtijeva od afganistanskih sportskih vlasti da reprezentacije koje predstavljaju moraju imati i žene koje žive i treniraju u Afganistanu. Time je MOK odgovorio na najnovije mjere talibana kojima se ograničavaju životi žena i djevojaka u zemlji.

MOK dodaje da Izvršni komitet s velikom zabrinutošću prati situaciju i oštro osuđuje sve ove mjere.

Organizacija Human Rights Watch (HRW) prethodno je od MOK-a zatražila trenutno isključenje Afganistana iz svih međunarodnih sportskih takmičenja. Otkako su talibani preuzeli vlast u zemlji, ženama je u zemlji zabranjeno bavljenje sportom, navodi HRW.

Kršenja prava žena često je meta oštrih kritika u Afganistanu i diljem svijeta, zbog čega je sada reagovao i MOK.

Do sada mjere protiv Afganistana nisu bile oštre. U MOK-u su pozvali lokalne vlasti i Nacionalni olimpijski komitet da poštuju olimpijska načela i u skladu s tim izbjegavaju bilo kakvu diskriminaciju. MOK će stoga nastaviti stipendijama podupirati sportaše i sportašice iz Afganistana koji se pripremaju za Olimpijske igre, prenosi STA.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo